sobota, 21 lutego 2015

Trufle czekoladowe. Najprostsze




"(...) trufle po raz pierwszy powstały w kuchni francuskiego giganta kulinarnego, Auguste'a Escoffiera w 1920 roku. To nie on odpowiada jednak za genialny wynalazek, lecz jego nieudolny praktykant. Jak to zwykle bywa w kuchennych historiach, przypadek sprawił, że gorąca śmietanka trafiła nie do tego kotła, do którego powinna. Tym sposobem, zamiast z masą jajeczną, zmieszała się z płynną czekoladą. Po zahartowaniu Escoffier stwierdził, że mieszanka nie nadaje się do kosza, lecz raczej do formowania! Tym sposobem utworzył niezbyt foremną kulkę i otoczył ją w proszku kakaowym. Do dziś ta podstawowa receptura stosowana jest najchętniej przez cukierników i chocolatiers"*.


Tylko trzy składniki. Pełnia smaku. Skorzystałam z tego przepisu, bez śmietanki, z dodatkiem masła. Powstały rozpływające się w ustach trufle. Prawdziwy cukierniczy skarb.
Przepis podaję z moimi zmianami.


Trufle czekoladowe
Składniki:
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 150 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 60 g cukru pudru
  • dodatkowo: gorzkie kakao do obtoczenia


Masło pokroić na kawałki. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej.


Masło zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać stopniowoo przestudzoną czekoladę, nie przerywając miksowania. Gdy masa będzie jednolita, wstawić ją do lodówki na około 1 - 2 godziny. Masa powinna zgęstnieć na tyle, żeby dało się ją formować.

Gęstą masę kształtować łyżeczką i dłońmi lub użyć silikonowej foremki. Trufle ponownie wstawić do lodówki, żeby stwardniały (minimum na godzinę).


Gotowe trufle obtoczyć w kakao. Przechowywać w lodówce.




*http://www.sekretyczekolady.pl/historia-czekolady/slodkie-grzyby-czyli-jak-powstaly-i-czym-sa-czekoladowe-trufle/

10 komentarzy:

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic