niedziela, 29 marca 2015

Mazurek karmelowy na razowym spodzie




Kilka nutek
przełożę andrutem.
Dam cukier waniliowy.
Garść kluczy wiolinowych.
Rodzynki.
Szczyptę soli.
Trochę pomarańczowych skórek.
Różową kwietniową chmurę.
Krzyżyki.
Nieco gorzkich bemoli.
Bardzo słodkie migdały.
Wierzby,
co już sokiem napęczniały.
I to będzie mój cały mazurek.

(J. Kulmowa)



Przyznam się, że jeszcze nie mam w głowie gotowego planu, jakie słodkie wypieki zagoszczą na wielkanocnym stole. Smakuję i czynię przymiarki, kiedy mam na to czas (a mam go ostatnio niewiele). Ten mazurek - który równie dobrze może być po prostu kruchym, karmelowym ciastem z innej okazji - łączy w sobie chrupiący, razowy spód z nutką cynamonu ze słodką, aksamitną, karmelową masą, przełamaną nieco kwaskowatym dżemem. Interesujące połączenie, warto spróbować. Przepis na masę karmelową stąd (z małą zmianą - dałam sól morską zamiast zwykłej, w większej ilości).


Mazurek karmelowy na razowym spodzie
Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli


masa karmelowa:

  • 175 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 2 szczypty soli morskiej gruboziarnistej
  • 120 g masła
  • + 3 łyżki kwaskowatego dżemu (u mnie porzeczkowy)


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić natłuszczoną formę, ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 20-25 min, aż ciasto się ładnie zrumieni. Wystudzić.

Przygotować masę karmelową. Do rondelka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje i nabierze bursztynowego odcienia. Nie mieszać, tylko od czasu do czasu poruszać rondelkiem.

Karmel zestawić z ognia, ostrożnie dodawać pokrojone w kostkę masło i dolewać śmietankę, wsypać sól. Wymieszać. Masę odstawić, by ostygła.

Przestudzone ciasto posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć masę karmelową. Dowolnie ozdabiać (od razu lub dopiero po schłodzeniu), wstawić mazurka do lodówki, aby masa całkowicie stężała.


Wielkanocne Smaki - edycja V

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, jestem ciekawa takiego połączenia :) Wygląda pięknie!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jestem ciekawa tego spodu. Jeszcze nigdy nie próbowałam mąki razowej - chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic