sobota, 30 maja 2015

Babeczki truskawkowe z Ulicy Czereśniowej




Na ulicy Czereśniowej życie toczy się zgodnie z cyklem natury. Każda pora roku przynosi inne kolory, inne zdarzenia i inne smaki. Gotuje się tu sezonowo: wiosna to czas truskawek, młodych marchewek, szparagów i aromatycznych ziół, lato kusi malinami, czereśniami i soczystymi pomidorami, jesień pachnie grzybami, orzechami i jabłkami, a w zimie królują aromatyczne i rozgrzewające zupy oraz desery z cynamonem. Na ulicy Czereśniowej współistnieją też rozmaite kuchnie świata: włoska z pyszną sałatką caprese i wiosenną zupą minestrone, indyjska kuchnia Amira ze smakowitym biryani i orzeźwiającym lassi czy turecka z sycącym i dobrze doprawionym kebabem.

"Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej" to świetnie zilustrowana przez Rotraut Susanne Berner książka kulinarna dla dzieci autorstwa Dagmar von Cramm. Pełna jest nie tylko przepisów, ale również wskazówek dotyczących przygotowania potraw, objaśnień nazw i zastosowań orientalnych przypraw czy rad dotyczących np. dziurawych naleśników, wykorzystania resztek pieczonego mięsa, hodowania ziół, zbierania grzybów, ozdabiania słoików z przetworami. Bohaterowie książki uczą dzieci gotować smacznie, zdrowo i kolorowo, pokazują, że gotowanie to przygoda, odkrywanie nowych smaków i zapachów. Dzieci dowiadują się także, że świat jest różnorodny - na ulicy Czereśniowej mieszkają ludzie różnych narodowości, o różnych kolorach skóry, mięsożercy i wegetarianie. Każdy je to, co lubi - nigdy nie jest nudno.

A ja piekę babeczki truskawkowe wg przepisu Ellen*. Ich wielkim plusem jest to, że zawierają minimalną ilość cukru, dzięki czemu czujemy pełny smak truskawek. Ciasto twarogowe to ciekawa, zdrowsza opcja, na pewno do wykorzystania przy innych wypiekach. Zmieniłam trochę sposób wykonania spodów do babeczek - nie doklejałam wałeczków ciasta na wyższe brzegi, ale wycięłam krążki większe niż spód foremek i ukształtowałam babeczki, układając je w foremkach.


Babeczki truskawkowe
Składniki na ciasto (na 10 babeczek):
  • 100 g chudego twarogu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 125 g mąki (dałam razową pół na pół z białą pszenną)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietanki albo mleka

nadzienie:
  • 200 g świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 g chudego twarogu
  • 3 łyżki zmielonych migdałów

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (albo 180 z termoobiegiem).

W misce wymieszać twaróg z cukrem wanilinowym i olejem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.

Stół posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 milimetrów. Foremką albo szklanką wyciąć 10 krążków nieco większych od spodów foremek na muffiny, by można było uformować babeczki z wyższym brzegiem. Krążki ułożyć w foremkach.

Za pomocą pędzelka posmarować babeczki słodką śmietanką albo mlekiem, a potem ponakłuwać widelcem, żeby przy pieczeniu nie zrobiły się pęcherze. Piec przez ok. 15-20 minut, aż babeczki będą jasnobrązowe. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić w foremce do ostygnięcia.

Truskawki umyć, 10 najładniejszych (lub 5 - jeśli są duże) odłożyć, a resztę zmiksować blenderem ręcznym. Wymieszać twaróg z cukrem i migdałami. Łyżką dodawać do twarogu zmiksowane truskawki (uwaga! masa nie powinna być zbyt płynna!).

Gotowym kremem truskawkowym wypełnić babeczki. Na środku każdej z nich położyć całą truskawkę (lub połówkę).

Babeczki najlepiej włożyć na pół godziny do lodówki.


*Rotraut Susanne Berner, Dagmar von Cramm, Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej, przekł. Anna Gamroth, Wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa 2015, s. 38.


Milion Smaków Truskawek - druga edycja



zBLOGowani.pl

18 komentarzy:

  1. małe kawałeczki nieba - każdy truskawożerca Ci to powie :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie byłoby mieszkać na ulicy Czereśniowej :)
    Babeczki są zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ urocze maleństwa! palce lizać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jedno słodkie chrupnięcie :)

      Usuń
  4. Mniam! Na jednej bym nie poprzestała ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecudnie wyglądają te babeczki, cieszą oczy i zapewne podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja z truskawkami najchętniej robię muffinki pełnoziarniste, są zdrowe i szybko się je robi :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ciasto z tego przepisu nie jest twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje było ok. Zawsze można dać trochę mniej mąki, byle się nie kleiło za bardzo.

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic