niedziela, 24 maja 2015

Rustykalna tarta z rabarbarem i jabłkiem




Najprostsza, ale i efektowna rustykalna tarta. Nie potrzebuje formy, blachy, można łatwo uformować jej kształt. Nadziać ją sezonowymi owocami, jakie tylko przyjdą nam do głowy (dzięki czemu zyska odsłonę wiosenną, letnią, jesienną i zimową). Wzbogacić cynamonem, kardamonem lub wanilią (w przypadku truskawek lub rabarbaru doskonale sprawdzi się też woda różana). Zapiec i chłonąć zapachy z piekarnika.
I... już.

Tarta rustykalna z rabarbarem i jabłkiem
Składniki na kruche ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki (u mnie biała pszenna pół na pół z razową)
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • sok z cytryny

Rabarbar umyć, pokroić. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Kawałki rabarbaru i jabłka wrzucić do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy, wymieszać. Na koniec skropić sokiem z cytryny i wymieszać raz jeszcze.

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić przez pół godziny w lodówce (można też pracować z ciastem bez chłodzenia, jeśli nie boimy się, że będzie się nadmiernie kleiło i rwało), następnie rozwałkować na duży okrąg. Przełożyć je na pergamin lub do formy na tartę.

Nadzienie nakładać na ciasto, pozostawiając ok. 4-5 cm wolnego brzegu. Brzeg zawijać do środka, na nadzienie.

Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.

Tarta świetnie smakuje z lodami lub z dodatkiem bitej śmietany.


Rabarbarowa rewolucja


zBLOGowani.pl

6 komentarzy:

  1. Cudowna tarta, świetne połączenie jabłek i rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie, mnie to połączenie również bardzo odpowiada :).

      Usuń
  2. I niczego więcej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często do niej wracam zmieniając tylko owoce.Cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie ciasta bez formy, ale z charakterem.
    Pyszna tarta!

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic