niedziela, 14 czerwca 2015

Amerykański placek truskawkowy (strawberry pie)




Gorąca noc po gorącym dniu. Gorący piekarnik w gorącej kuchni. Klawiatura pod palcami. Czerwone strużki spływają po bokach formy, widok nieco upiorny ;). Pachnie truskawkowo...


Amerykański placek truskawkowy (Strawberry pie)*
Składniki (na formę o średnicy ok. 22-23 cm):
  • 300 g mąki
  • 180 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 120 ml zimnej wody
  • ok. 1-1,2 kg truskawek (umytych, odszypułkowanych, przekrojonych na połówki)
  • 110 g cukru + 1 łyżka
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki mleka (do smarowania)

Mąkę z masłem i 1 łyżeczką soli wyrabiać palcami, dolewając stopniowo wody, do uzyskania idealnej konsystencji ciasta (ilość wody podaję orientacyjnie). Z ciasta uformować dwie kulki, zawinąć w folię spożywczą, schładzać przez godzinę w lodówce.

W misce wymieszać połówki truskawek z pozostałą solą, 110 g cukru, wanilią, mąką ziemniaczaną, sokiem i skórką z pomarańczy. Odstawić.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na dwa okrągłe placki. Jednym z nich wyłożyć formę, rozłożyć równomiernie truskawkowe nadzienie. Drugi placek pociąć na paski, na wierzchu ciasta ułożyć kratkę. Wierzch posmarować mlekiem i posypać pozostałym cukrem.

Piec w temperaturze 210-220 stopni przez około godzinę, aż placek przybierze postać złotobrązową i bulgoczącą. Gdy ciasto na wierzchu zbyt szybko się rumieni, można je przykryć folią aluminiową.

Ostudzić.

*przepis pochodzi ze strony internetowej magazynu Saveur; tłumaczenie + niewielkie zmiany moje; objętości podaję w gramach.



Milion Smaków Truskawek - druga edycja

16 komentarzy:

  1. Wyglada super, ta kratka dodaje jej +10 do uroczego wyglądu ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. O, a ja jednak robię z kruchego słodkiego ciasta takie placki... Narobiłaś mi smaka, Gębo-w-niebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pysznie. Ja pierwszy raz spróbowałam z niesłodzonym i muszę przyznać, że efekt jest świetny, gdy całą słodycz akumulują truskawki :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki, Angie. A upiorne krwawe efekty? :))

      Usuń
  4. Kratki na ciastach zawsze dodają takiej domowej atmosfery :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna tarta! Idealnie amerykańska ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też planuję go zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ja wiem, czy upiornie...? Mnie ten widok kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała tarta, pięknie wygląda. Do tego urocza nazwa bloga ;)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic