niedziela, 21 czerwca 2015

Muffinki brzoskwiniowo-marcepanowe



Niskokaloryczna.
Dietetyczna.
Przeciwnowotworowa.
Oczyszczająca.
Antystresowa.
Upiększająca/

"Królowa owoców".
Brzoskwinia.


Muffinki brzoskwiniowo-marcepanowe
Składniki (na 16 sztuk):
  • 180 g marcepanu
  • 2 jajka
  • 170 g cukru
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 220 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 brzoskwinie

Brzoskwinie myjemy, osuszamy, obieramy. Usuwamy pestki, owoce kroimy na kawałki.

Marcepan kroimy w kostkę.

Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, nadal miksując. Na końcu dolewamy jogurt, miksujemy do połączenia składników.

W misce łączymy masę maślano-jajeczną z mąką i proszkiem do pieczenia. Wrzucamy brzoskwinie, mieszamy.

Ciasto przekładamy łyżką do formy na muffinki. Babeczki pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 20-25 minut. Studzimy.

Muffinki można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą z białej czekolady.

Nie zniechęcajcie się tym, że babeczki są niskie, wilgotne i trochę kleiste - tak ma być!


PS Zbliża się Dzień Ojca - może taki mały słodki prezent ucieszyłby Waszych rodzicieli? :) Innych pomysłów szukajcie w indeksie przepisów.


Przysmaki dla taty 5

12 komentarzy:

  1. musza byc pyszne takie muffinki

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam muffiny za ich prostotę w przygotowaniu i różnorodność - można je zrobić ze wszystkim. Ja akurat za marcepanem nie przepadam, ale brzoskwinie uwielbiam. Chętnie zrobię modyfikację Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique, może spróbuj z białą czekoladą lub migdałami? Będzie pysznie :).
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Na pewno są przepyszne! Porywam jedną do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm...
    Brzoskwinie i marcepan!
    Boskie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niby jadam wszystko, ale zawsze jest ale... ale bez czegoś, ale z czymś, ale nie tak mało, ale nie tak dużo a tu kurde od Ciebie mogę zjeść wszystko i mi pasuje, nie wiem, czary jakieś pewnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie, że wypisałaś właściwości brzoskwini. Owoce sezonowe są bardzo zdrowe i mają dużo witamin, a każdy owoc ma inne właściwości. Brzoskwinie jadłam zawsze same. A deser z tymi owocami musi być smaczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tych właściwości jest znacznie więcej, warto z nich korzystać :). Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic