wtorek, 14 lipca 2015

Tarta porzeczkowo-śmietankowa




A jak agrestowo-śmietankowa tarta. B jak biszkopt z bitą śmietaną i borówkami. C jak cytrusowe ciasto. D jak drożdżowe bułeczki. Fascynująca nauka kulinarnego alfabetu. Każda litera - niczym w Ulicy Sezamkowej - może stać się bohaterem dnia w naszej kuchni.

"Alfabet ciast" Zofii Różyckiej wydany przez Wydawnictwo Dwie Siostry jest spotkaniem grafiki i sztuki kulinarnej - znakomity pomysł na wydanie książki kucharskiej. Techniki druku są jak wycinanie maślanych ciasteczek. Komponowanie grafiki ma swoje odbicie w ułożeniu owoców na cieście, w formowaniu bułeczek. Powierzchnia rabarbarowego placka to niemal malarskie dzieło. I przepisy, i grafiki są jednocześnie proste i oryginalne. Tworzą bardzo smakowitą całość. 

W przepisach królują sezonowe produkty (porzeczki, rabarbar, wiśnie, gruszki), więc książka może nam towarzyszyć przez cały rok. A autorka dodaje jeszcze przepisy na aromatyzowane cukry, kremy, lukry i polewy, prosty przelicznik miar i wag, wykaz przyborów kuchennych i garść praktycznych porad. Żeby smakowało i żeby wszystko było w jednym miejscu, niczym w księdze magicznej. Gotowe do czarowania w kuchni.

Koniecznie przeczytajcie i obejrzyjcie tę książkę, najlepiej delektując się kruchymi wiśniowymi babeczkami albo ciastem herbacianym.

A mój dzisiejszy post sponsoruje literka P. P jak porzeczkowo-śmietankowa tarta (inspirowana dwoma przepisami z książki: na tartę agrestowo-śmietankową i tartę porzeczkową z musem z białej czekolady). Kwaskowate porzeczki zatopione w aksamitnym śmietankowym kremie - raj!

Tarta porzeczkowo-śmietankowa
Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko


składniki na nadzienie:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 500 g porzeczek (u mnie białe i czerwone)


Wszystkie składniki spodu z wyjątkiem jajka połączyć i zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać jajko. Ciasto chłodzić w lodówce około 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 25 cm albo kilka mniejszych. Nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wszystkie składniki nadzienia z wyjątkiem porzeczek połączyć i delikatnie ubić, a potem wylać na podpieczony spód. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki.

Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.

7 komentarzy:

  1. To porzeczkowe nadzienie musi smakować świetnie. Zresztą ja uwielbiam wszystkie tarty, więc kradnę kawałek: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta książka jest rzeczywiście super - na razie tylko oglądam i myślę, co by tu w końcu upiec;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaciekawiłaś mnie tą książką, uwielbiam takie księgi magiczne :)
    A ciacho wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Książkę muszę dopaść w księgarni i przejrzeć, a tarta wygląda doskonale! Uwielbiam porzeczki w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowita tarta, a po książkę już lecę i sprawdzam czy przepisy wychodzą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna ta tara :) podoba mi się!!!

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic