poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Placek jagodowy (blueberry pie)



Pamiętacie jagodowy pocałunek w filmu "My Blueberry Nights"? To ciasto takie jest właśnie. Słodkie, zmysłowo rozpływające się w ustach, miło orzeźwiające, jeśli trzymamy je w lodówce. Najlepsze z kulką lodów waniliowych. 

I znów fioletowe owoce - jak w poprzednim wpisie. Znak końca lata i nadchodzącej jesieni. I znak młodości - takie owoce właśnie mają najwięcej przeciwutleniaczy. Jedzcie na zdrowie!


Placek jagodowy (blueberry pie)
Składniki na ciasto:
  • 370 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 130 ml zimnej wody
  • 1 żółtko (do posmarowania)
nadzienie:
  • 1 kg jagód lub borówek amerykańskich
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2  szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Oczyszczone jagody lub borówki wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, z cukrem, mąką ziemniaczaną. Odstawić.

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, schładzać ciasto w lodówce przez około godzinę. Następnie podzielić je na dwie części, każdą rozwałkować. Jedną z nich wyłożyć natłuszczoną formę. 

Równomiernie rozłożyć owocowe nadzienie, na wierzchu ułożyć drugą część ciasta. Zlepić brzegi, wierzch ponacinać. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Placek piec około godzinę w temperaturze 200-210 stopni.

Ostudzić. Kroić, podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Można przechowywać w lodówce.



Z tym przepisem zostawiam Was na jakiś czas, już za kilka dni ruszam na wyczekany urlop. Mimo męczących upałów ładujcie baterie słoneczne, bo niedługo słońca będzie coraz mniej.
Pozdrawiam!


Letnie owoce

18 komentarzy:

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic