wtorek, 8 września 2015

Bułeczki drożdżowe z czekoladą




Idzie jesień. Po czym wnioskuję? Nie po pogodzie, bo całkiem słonecznie jeszcze i ciepło. Nie po zapachu mokrej ziemi i jesiennych liści. Nie po zwiększonym apetycie i rosnącym wprost proporcjonalnie stanom depresyjnym.
Ale kiedy przy zagniataniu drożdżowego ciasta mój wzrok najpierw pada na tabliczkę czekolady, a nie porzeczkowe koraliki z ostatniego już chyba zbioru, to znak, że chyba jesienny czas nadchodzi.

Macie ochotę na drożdżowe bułeczki z czekoladą? Ciasto przygotowałam według proporcji z tego przepisu. Nie umiem się rozstać z drożdżowymi wypiekami.

Bułeczki drożdżowe z czekoladą
Składniki na ciasto (na 8 bułeczek):

  • 250 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 50 g cukru + 2 łyżki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 35 g masła (roztopionego)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 roztrzepane jajko (do posmarowania)
nadzienie:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej (posiekanej lub grubo zmielonej w blenderze)
Przygotować rozczyn – drożdże pokruszyć, dodać 2  łyżki cukru i 2 łyżki mąki, ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w cieple, żeby rozczyn zaczął pracować

Do miski z rozczynem dodać mąkę, jajko, cukier, olej i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając niewielką ilość mąki.

Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny, do podwojenia objętości. Następnie dodać czekoladę i jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm i pokroić na 8 prostokątów. Każdy prostokąt zwinąć w rulonik, sklejając brzegi ciasta i formując bułeczki. Kłaść je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Bułeczki piec ok. 15 minut  w temperaturze 150 stopni, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 8-10 minut, aż wierzch się ładnie zbrązowi.
Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, z kawą, dobrą herbatą lub szklanką mleka. 
Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Wydają się fajne, tylko gdzie w przepisie czekolada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Istria, w nadzieniu :). Dopiszę, kiedy dodać.

      Usuń
  2. Jakie piękne! Takie z czekoladą są idealne na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest, zastrzyk endorfin to podstawa :)

      Usuń
  3. Nie po pogodzie? Szczęściara z Ciebie, u mnie taka podwójna czekolada byłaby niezbędna, żeby te zimniska zrekompensować, przyjeżdżam do Ciebie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjeżdżaj. Jest chłodniej, ale nie zimno. Jest bardziej mokro, ale nie pluchowato. Ogólnie całkiem nieźle jak na drugi tydzień września :).

      Usuń
  4. Pysznie!
    Czekolady czas to już nieuchronny...

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Były (oblizuje się na samo wspomnienie) :)

      Usuń
  6. Bo drożdżowe wypieki są dobre zawsze i wszędzie :) Szczególnie z czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
  7. KUPILAS MNIE! KOCHAM TAKIE BULECZKI!

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic