piątek, 18 września 2015

Tiramisu z karmelizowanymi gruszkami i bananem



Lubię sezonowe desery. I lubię takie, które dzięki sezonowym dodatkom zyskują całkiem nowe oblicze. Do zrobienia tiramisu z gruszkami zainspirował mnie ten przepis. Poszłam o krok dalej i, zrezygnowawszy z typowo włoskich cantuccini, dodałam zbożowe ciasteczka. Z tiramisu pozostało to, co w nim lubię najbardziej, czyli połączenie kremu na bazie mascarpone z kawową nutą. Zbożowe ciasteczka i karmelizowane gruszki stanowią równie dobrany duet, podkreślając smaki klasycznego tiramisu i nadając mu późnoletni czy też jesienny charakter.

Tiramisu z karmelizowanymi gruszkami (w mojej nieco zmienionej wersji)
Składniki (na 3-4 porcje):
  • 250 g mascarpone 
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżeczki cukru pudru 
  • 1 duża gruszka pokrojona w ćwiartki 
  • 1 mały banan pokrojony w grubsze plasterki 
  • 1 szczypta cynamonu 
  • 8-10 zbożowych ciasteczek 
  • 1 łyżka miodu 
  • 20 g masła 
  • skórka starta z 1/2 limonki 
  • zaparzona mocna kawa 
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone, wymieszać. Wstawić masę do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Gruszki i banana podsmażać przez kilka minut na maśle, następnie dodać miód, cynamon i skarmelizować. Przestudzić.

Ciasteczka zanurzać w kawie, układać na dnie szklanek lub pucharków. Nałożyć krem, można przełożyć jeszcze raz ciasteczkami i kremem. Na wierzchu ułożyć skarmelizowane owoce, posypać skórką z limonki.

6 komentarzy:

  1. Mmm, Pyszne musiało być to jesienne tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do "podkręcania" deserów sezonowymi dodatkami :).

      Usuń
  2. Niezwykle wyrafinowane tiramisu!
    Wspaniałe smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie harmonizują, Amber. Polecam :).

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic