sobota, 24 października 2015

Mus jaglany z białą czekoladą i persymoną




Niebanalny. Mieszczący się gdzieś między budyniem a musem, kremowy i aksamitny dzięki dodatkowi białej czekolady. Charakterystyczny, bo z mlekiem kokosowym. Można go łączyć z wieloma dodatkami, najlepiej przełamać smak czymś owocowym, nawet kwaśnym.
A przy tym bardzo zdrowy! Lubicie takie desery?


Mus jaglany* z białą czekoladą i persymoną
Składniki na mus czekoladowy (na ok. 4 spore porcje):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wrzątku
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru
mus z persymony:
  • 1 persymona
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • odrobina cynamonu

Kaszę przepłukać na sicie. Zalać wrzątkiem, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości (20-25 minut). Odcedzić. 

Do blendera wrzucić jeszcze ciepłą kaszę, dodać czekoladę połamaną na kostki, mleko kokosowe i cukier. Zmiksować na gładko, mus przełożyć do szklanek, przestudzić.

Persymonę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Dodać cynamon i sok z pomarańczy, zmiksować.

Mus owocowy wyłożyć na jaglany. Można udekorować np. posiekanymi daktylami lub wiórkami czekolady.

Schłodzić w lodówce.


*inspiracja tutaj

11 komentarzy:

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic