sobota, 17 października 2015

Owsiane ciasteczka dyniowe z czekoladą




W tym roku sezon dyniowy wykorzystuję w pełni. Są dania wytrawne (makarony, sezonowe gulasze z dynią), są desery (mus dyniowo-daktylowy), są słodkie wypieki. Oto jeden z nich - pyszne ciasteczka owsiane z dynią, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Mają piękny kolor, świetnie smakują. Skusicie się?

Owsiane ciasteczka dyniowe z czekoladą
Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni hokkaido
  • 80 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Miękkie masło ubijamy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku miksując dokładnie.

Dodajemy puree z dyni i posiekaną czekoladę, mieszamy.

Dosypujemy suche składniki, mieszając do połączenia składników.

Na blasze wyłożonej pergaminem formujemy ciasteczka, pomagając sobie łyżeczką. Pieczemy je przez 15-18 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia.


Sposób na dynię 2015

11 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, koniecznie muszę kolejną dynię zakupić, wszystkie znikają jakoś tak szybko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudownie wygladaja :) zjadlbym takie :D
    obserwuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dynię, dlatego jestem jak najbardziej "za", jeśli chodzi o takie ciasteczka. Taka przekąska wzięta do pracy zdecydowanie umiliłaby mi dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja się skuszę, poproszę jedno :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic