sobota, 10 października 2015

Pełnoziarnista szarlotka jabłkowo-gruszkowa (bezjajeczna)




Dziś naprawdę powiało zimą (już nawet nie jesienią). 4 stopnie, przerażające, a nocne zapowiedzi przewidują do minus 7! Niby zbliżamy się do połowy października. Niby to normalne. Ale po tak pięknym i ciepłym wrześniu chciałoby się więcej. Apetyt rośnie w miarę jedzenia...

Właśnie, apetyt. Mamy dopiero sobotę, więc weekend się rozkręca. Są tu jacyś fani nocnego pieczenia? Nie martwcie się, przepis jest szybki i bezproblemowy w wykonaniu. Trzeba się zabezpieczyć przed mrozem! Jeśli macie w domu zapasy kawy i rozgrzewających herbat, ta szarlotka będzie dla nich doskonałym towarzystwem.

Szarlotka pełnoziarnista z jabłkowo-gruszkowa (bez jajek)
Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

składniki na nadzienie:

  • 2 gruszki
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

Obrane jabłka i gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, sok z cytryny, wymieszać, odstawić na pół godziny. Po tym czasie dokładnie odcisnąć sok.

Ciasto podzielić na 3 części. 2/3 użyć do wylepienia natłuszczonego spodu formy, zrobić mały rant (ok. 2 cm). Na spód wyłożyć owocowe nadzienie, wygładzić łyżką. Z reszty ciasta (1/3) zrobić kruszonkę.

Szarlotkę piec przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (powinna się ładnie zezłocić). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Jabłko z cynamonem 2015

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta, wygląda mega smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też ta pogoda zastała zupełnie nieprzygotowaną. Jakoś nie mogę się pogodzić z tymi niskimi temperaturami ;)
    Szarlotka z pewnością osłodziłaby mi te chwile :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecz i rozkoszuj się :). Pozdrawiam ciepło!

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic