piątek, 13 listopada 2015

Wegańskie ciasteczka bananowe




Bezmleczne, bezjajeczne, z minimalną ilością cukru i z niewielu składników. 100% wegańskie i energetyczne. Do bazowego składu można dorzucić swoje dodatki - daktyle, migdały czy żurawinę. I chrupać, zwłaszcza w dni, kiedy sił do życia brak, a słońca niedostatek.

Wegańskie ciasteczka bananowe
Składniki:
  • 2 banany (im dojrzalsze, tym lepsze)
  • 1 łyżka brązowego cukru (demerara) + opcjonalnie odrobina do posypania
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 garście nerkowców
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżki kleiku ryżowego
Nerkowce grubo posiekać. Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodajemy cukier, wymieszać. 

Do bananów dosypać płatki owsiane, mielone goździki, kleik ryżowy i posiekane orzechy. Z masy uformować kulki, układać je na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszczając. Można posypać jeszcze każde ciasto z wierzchu odrobiną brązowego cukru.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, do zezłocenia.

18 komentarzy:

  1. Łał, świetne! U mnie w piekarniku też coś bananowego siedzi, ale chyba nie trafi na bloga, bo tak pysznie pachnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś bardzo podobne, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie!
    Sięgam po kuleczkę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasteczko z pewnością potrafi poprawić humor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w pierwszej chwili spojrzałam i myślałam, że ryżowe pulpeciki! super ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic