sobota, 12 grudnia 2015

Ciasteczka miodowo-piernikowe




Kiedy mały J. choruje i siedzi w domu, tęskniąc za dziećmi, staramy się mu sprawiać małe przyjemności. A to nowe autko parkuje w garażu z klocków zbudowanym razem z dziadkiem, a to wybieramy choinkę, żeby mogła trochę wcześniej stanąć w domu, włączamy na jej czubku świecącą gwiazdę, przystrajamy razem bombkami i dzwoneczkami. Pieczemy też ciasteczka - kruche, miodowo-piernikowe, z wytłoczonymi gwiazdkami. J. chętnie je chrupie na drugie śniadanie, uśmiechając się przy tym szeroko. Tak niewiele potrzeba.


Ciasteczka miodowo-piernikowe*
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 minut lub do zezłocenia brzegów. Ostudzić.

Przechowywać do w szczelnym pojemniku (można ok. 2 tygodnie). Idealnie nadają się na słodki upominek.


*tu oryginalny przepis, zmieniłam tylko czas pieczenia i temperaturę, bo moje ciasta zbyt szybko brązowiały

16 komentarzy:

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic