czwartek, 31 grudnia 2015

Sernik miodowo-korzenny




Do upieczenia tego sernika zainspirował mnie przepis Sosny oraz miłość do korzennych ciasteczek z Lidla, na które zawsze czekam cały rok :). Namieszałam więc delikatnie w recepturze, tworząc swoją wersję. Jest miodowo, a więc złoto - niech to zwiastuje szczęście i powodzenie w Nowym Roku!

Na moim zdjęciu jest tylko kropla polewy i skarmelizowany w niej orzech. Możecie ciasto ozdabiać w ten sposób, lub, aby w pełni poczuć jego słodycz, cały sernik pokryć polewą miodową.

Sernik miodowo-korzenny
Składniki na ciasto:
  • 300 g ciasteczek korzennych (250 g + 50 g)
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 750 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 3 łyżki płynnego miodu 
  • 1 łyżka brązowego cukru 
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 
  • 3 jajka
składniki polewy:
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 szczypta cynamonu
  • orzechy włoskie do dekoracji

Masło rozpuścić na małym ogniu. Ciasteczka pokruszyć lub zmielić w blenderze, odłożyć 50 g, resztę połączyć dokładnie z masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć dno natłuszczonej formy o wymiarach 20x30 cm. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Twaróg utrzeć mikserem z cynamonem i mąką na najniższych obrotach. Dodać cukier i wbijać po jednym jajku, nadal miksując. Wlać miód i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Wymieszać z odłożonymi pokruszonymi ciasteczkami. 

Wyjąć z lodówki ciasteczkowy spód, wylać na niego serową masę. Wyrównać.

Wstawić do piekarnika i piec w 170 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 135 stopni i piec przez kolejne 60-70 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

Składniki polewy podgrzewać razem z orzechami na małym ogniu, aż składniki się połączą, a płyn lekko zbrązowieje. Polać sernik, ozdobić skarmelizowanymi orzechami.

12 komentarzy:

  1. Pyszny, takie sernika jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zulu k, w takim razie koniecznie spróbuj :).

      Usuń
  2. O mamuniu, ależ to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczkowy sernik to smak doskonały!
    I u mnie sernik z ciasteczek Speculooos, zapraszam.
    Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Twój sernik, kochana. Wspaniały!
      Szczęśliwego Nowego Roku :).

      Usuń
  4. Mmm jaki piękny sernik! Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik miodowo- korzenny brzmi bardzo smacznie, aż ślinka mi cieknie. Ale z upieczeniem kolejnego muszę poczekać, bo na razie w lodówce stoi brzoskwiniowy;)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic