środa, 27 stycznia 2016

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe




Ten przepis jest tak genialnie prosty, a ciasto pyszne, że musiałam Wam je pokazać. Nawet za cenę robienia zdjęć nie tym sprzętem, którym zazwyczaj dysponuję, w znienawidzonych przeze mnie warunkach, , z "po ciemku", "w sztucznym świetle", "w pośpiechu" na czele. Z góry za to przepraszam. Niemniej wystarczy kawałek tego ciasta, żeby to wszystko przestało mieć znaczenie. Smak jest jego największym walorem :).

Możecie kombinować z własnymi dodatkami, polewami, dodatkowymi kremami lub po prostu posypać ciasto cukrem pudrem. Ja zdecydowałam się na dwie wersje: z czekoladową polewą (podkręcającą jego czekoladowość do potęgi) oraz z pomarańczowym lukrem i dodatkową posypką - a co, jak urodziny, to urodziny.
A przepis pochodzi stąd.

Ciasto pewnie jeszcze upiekę, więc i zdjęcie lepsze dodam. Promise :).


Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Składniki:
  • 150 g margaryny
  • 4 duże jajka
  • 250 g brązowego cukru
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 małe pomarańcze (lub 1 duża)
  • 150 g gorzkiej czekolady
dodatkowa mąka i trochę margaryny do wysmarowania formy
opcjonalnie: więcej czekolady do zrobienia polewy, lukier lub cukier puder do posypania


Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować margaryną i oprószyć mąką.

Margarynę włożyć do garnka i rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmielić.

Pomarańcze sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.

Mąkę wymieszaną z sodą przesiać do miski. Dodać wiórki czekoladowe oraz skórkę startą z umytych i sparzonych pomarańczy (2 małych lub 1 dużej). 

Do masy jajecznej stopniowo dodawać mieszankę z mąką. Miksując, powoli dolewać ostudzoną margarynę oraz sok z pomarańczy. 

Dokładnie wymieszane ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec na termoobiegu, w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Wystudzone ciasto ozdabiać dowolną polewą, cukrem pudrem lub lukrem.

9 komentarzy:

  1. Zdjęcie jest zdjęciem i zdjęcia się nie je. Je się ciasto. A ciasto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak prost, pyszne przepisy, nawet po ciemku takie ciasto smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Evi,
    czekolada i pomarańcze to już jest dostateczny powod, żeby je zrobić.
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, kusisz niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic