środa, 3 lutego 2016

Kakaowe oponki z solonym karmelem




Bardzo lubię pieczone donuty. Od kilku lat piekę je przy okazji Tłustego Czwartku (i nie tylko) w różnych wersjach - przepisy znajdziecie tu i tu. A ponadto uwielbiam solony karmel. Jakoś nigdy nie wpadłam na to, by je ze sobą połączyć. Ale Sosna wpadł i prawie mnie tym pomysłem wykończył. Oponki z solonym karmelem są po prostu obłędne. Oczywiście dodatek solidnej warstwy solonego karmelu od razu kładzie na łopaty nasze wrażenie lekkości, które uzyskujemy, wybierając oponki pieczone zamiast smażonych. Ale co tam!

Inspirowałam się tym przepisem, dodając co nieco od siebie.


Kakaowe oponki z solonym karmelem
Składniki na ciasto (ok. 12-14 sztuk):
  • 270 g mąki pszennej
  • 60 ml oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao


solony karmel:

  • 140 g cukru (dałam pół na pół z demerarą)
  • 40 g masła
  • 60 g miodu
  • 100 ml kremówki
  • 4-5 dużych szczypt soli

Do miski przesiać mąkę z proszkiem, kakao i solą. Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę i powoli wlewać olej, a po nim jogurt, nadal miksując do połączenia składników.

Dodać suche składniki do masy jajecznej, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy do pączków natłuszczonej olejem. 

Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut, do zezłocenia. Przestudzić, w międzyczasie przygotować karmel.

Miód, cukier i masło podgrzewać w rondelku, aż składniki się rozpuszczą. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze ok. 5 minut. Zdjąć rondel z ognia, powoli wlewać kremówkę, mieszając. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pączki maczać w solonym karmelu. Można pochłaniać od razu lub zostawić do lekkiego zastygnięcia polewy.

8 komentarzy:

  1. Delicje!
    I solony karmel, mniammmm....

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita tłusto-czwartkowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurde! Prawdziwa rozpusta w sam raz na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpusta to właściwe słowo :D

      Usuń
  4. No proszę! Jak miło. Cieszę się, że oponki Ci posmakowały, chociaż w jeszcze lepszej, bo kakaowej, wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędne! Czysta rozpusta, nie oparłabym się :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic