środa, 24 lutego 2016

Muffinki kokosowo-pomarańczowe



Remontowa przerwa. Wszędzie unoszący się biały pył, który nie jest pyłem z cukru pudru. Kuchnia wyłączona z użytku. Dania gotowane naprędce... Powoli wracam do normalności. Wybaczcie tę przerwę.

Połączenie pomarańczy z mlekiem kokosowym wypróbowałam już kiedyś w tym przepisie na ciasto. Było pysznie. Ale te muffinki są najlepszymi kokosowo-pomarańczowymi muffinkami, jakie jadłam. Nie rosną zbytnio, są raczej z tych wilgotnych i aromatycznych, aksamitne dzięki mleku kokosowemu. Całości dopełniają wiórki kokosowe i skórka starta z pomarańczy.

Macie ochotę?


Muffinki kokosowo-pomarańczowe
Składniki:

  • 50 g roztopionego masła
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 1 jajko
  • otarta skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Mleko kokosowe zmiksować z cukrem i jajkiem. Dolać przestudzone masło, wymieszać. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać raz jeszcze. Dodać suche skłądniki - mąkę, proszek i wiórki - i wymieszać dokładnie do połączenia składników.

Masę nakładać do 3/4 wysokości foremek na muffiny. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

10 komentarzy:

  1. Pyszne muffinki :) W sam raz do porannej kawki, albo jako przekąska w ciągu dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oraz do popołudniowej kawki. Uniwersalne takie :D.

      Usuń
  2. Remont kuchni przede mną. Mam ciarki na plecach...
    A Twoje babeczki zapowiadają się pysznie!
    I ten aromat cytrusów, achhhhhhh...

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne muffinki :) lubię cytrusy w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic