wtorek, 15 marca 2016

Cynamonowe ciasto drożdżowe ze śliwkowo-pomarańczowym nadzieniem i kruszonką




Podobno drożdże - oprócz wielu innych cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów - zawierają w sobie chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze. Cha, cha (zaśmiała się złowieszczo). Apetytu na ciasto drożdżowe nic mi nie zmniejszy. No niewiele na to poradzę. Dobrze chociaż wiedzieć, że ciasto drożdżowe ma całkiem niezłe oddziaływanie na nasze zdrowie, wzbogacając organizm w witaminy z grupy B czy selen mający działanie przeciwnowotworowe. Dba także o nasz wygląd, działając przeciwtrądzikowo oraz powstrzymując nadmierne wypadanie włosów. 

Wypróbujcie koniecznie to nadzienie śliwkowo-pomarańczowe! Tutaj głównym bohaterem jest puchate ciasto z dodatkiem cynamonu, nadzienie ogranicza się do cienkiej warstwy. Ale to świetny "pazur" podkreślający smak całości. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej z całej pomarańczy nadzienie pachnie i smakuje intensywnie pomarańczowo.

Cynamonowe ciasto drożdżowe ze śliwkowo-pomarańczowym nadzieniem i kruszonką
Składniki na ciasto (okrągła forma ok. 23 cm):
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 260 g + 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru + 1 łyżka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
nadzienie:
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych
kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ok. 90-95 g masła

Mleko podgrzać, żeby było letnie, Z mleka,1 łyżki cukru, pokruszonych drożdży i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce, żeby ruszył.

Gotowy zaczyn wymieszać z mąką, cukrem, jajkiem, cynamonem i roztopionym, przestudzonym masłem. Wyrobić ciasto, podsypując mąką. Uformować kulę, zostawić w misce, nakryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do natłuszczonej formy, wyrównać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 30-45 minut.

Pomarańczę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a miąższ pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, dodać skórkę pomarańczową, miąższ z pomarańczy, powidła i wodę. Podgrzewać na małym ogniu, aż pomarańcze lekko się rozpadną, a całość zacznie wydzielać intensywny pomarańczowy aromat. Przestudzić.

Z mąki, cukru pudru i masła zagnieść kruszonkę.

Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować równomiernie nadzieniem, rozłożyć kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.

6 komentarzy:

  1. Cudowne!
    Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
    POzdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Smacznego życzę i przesyłam uściski :-).

      Usuń
  2. Zapowiada się baaaardzo pysznie;) Ja również przepis zapisuję;) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Na samą myśl się rozpływam...
    Mnie też od drożdżówek ciężko odciągnąć ;)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic