czwartek, 5 maja 2016

Brownie z chrupiącym wierzchem




Kolejny klasyczny przepis na brownie, mówili. Jest tu ich sporo, po co więcej, mówili. A ja Wam mówię - brownie nigdy nie za wiele! I mimo że przepis podobny do poprzednich, jest jedna istotna różnica, która sprawia, że deser jeszcze bardziej rozpływa się w ustach. Otóż ostatnie 100 g czekolady z 300 zawartych w przepisie jest na wierzchu ciasta. Dlatego jest to brownie z chrupiącym wierzchem. Proste i genialne rozwiązanie. Brownie jest jeszcze bardziej czekoladowe, jeszcze bardziej interesujące w smaku i konsystencji, a wygląda po prostu genialnie. Polecam podać je z kwaskowatymi owocowymi lodami.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, podaję z niewielkimi zmianami.


Brownie
Składniki:
  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady 70%
  • 3 jajka
  • 270 g cukru (dałam mniej - ok. 210)
  • 135 g mąki
  • szczypta soli

Okrągłą formę o średnicy 22-24 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Odstawić.

Masło pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i na małym ogniu roztapiać, mieszając. Gdy masło będzie częściowo rozpuszczone, dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kawałki i, mieszając od czasu do czasu, wszystko roztopić na małym ogniu.

misce zmiksować krótko jajka z cukrem. Dodać do nich masę czekoladową, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodać mąkę i sól, zmiksować raz jeszcze. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić. Resztę czekolady zetrzeć lub grubo zmielić w blenderze, posypać wierzch ciasta.

Piec przez ok. 25-30 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.

4 komentarze:

  1. Takiemu nikt się nie oprze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I chrupiący wierzch i lody!
    Achhhhhhh...

    OdpowiedzUsuń
  3. Brownie nigdy za wiele, zgadzam się w całej rozciągłości :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic