wtorek, 31 maja 2016

Ciasto truskawkowe z kremem mascarpone




Już jutro Dzień Dziecka. Warto przygotować z tej okazji mniejsze lub większe słodkości, by uprzyjemnić sobie świętowanie. W końcu każdy z nas jest dzieckiem, prawda?


Ciasto truskawkowe z kremem mascarpone
Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 300 g cukru
  • 4 łyżki galaretki truskawkowej w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 8 dużych truskawek


krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru

plus kilkanaście ładnych truskawek do dekoracji



W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, galaretkę.

W osobnym naczyniu zmiksować miękkie masło z cukrem i jajkami. Dodać mleko, jeszcze raz zmiksować. Masę maślaną połączyć z suchymi składnikami.

Dodać pokrojone na małe kawałki truskawki, wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Śmietankę na krem ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z serkiem mascarpone i na koniec jeszcze krótko zmiksować. Wstawić krem do lodówki i porządnie schłodzić.

Gdy ciasto wystygnie, usunąć pergamin. Ozdabiać je kremem i plastrami truskawek. Wstawić jeszcze do lodówki, by krem i truskawki dobrze się trzymały.

Miłego łasuchowania!

14 komentarzy:

  1. Takie ciasto bardzo by mi uprzyjemniło dzisiejszy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo bym była szczęśliwa zjeść je ot tak sobie i mruczeć z rozkoszy...

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyglądają te truskawki, misternie ułożone :) uwielbiam ten sezon!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-). Szkoda, że tak krótko trwa, trzeba się najeść na zapas :-).

      Usuń
  4. Uwielbiam truskawki w połączeniu z mascarpone mogą być smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja póki co zatrzymałam się na etapie kup-umyj-zjedz jeśli chodzi o truskawki. nie mogą wytrzymać do czegoś bardziej skomplikowanego :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kremy na bazie mascarpone ❤ a do tego jeszcze truskawki - pycha! 😋
    Zastanawia mnie dodatek galaretki do ciasta, nadaje kolor i truskawkowy smak, czy może jest jeszcze inne jej zastosowanie? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie oryginalnym była galaretka, ale nie dała zbyt intensywnego koloru. Myślę, że kisiel lepiej by się sprawdził :-).

      Usuń
  7. Daj mi truskawki i mascarpone to mogę z domu nie wychodzić :p problem tylko potem pojawia się jak wejdę na wagę ;) Ciasto wygląda genialne i aż chce się je jeść!

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic