piątek, 13 maja 2016

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą




Inny kierunek, nowy początek, otwarte (nieograniczone?) możliwości. Miejsce trochę już znane, ale teraz już codzienne. Nowe twarze. Otoczenie czasem niemal bajkowe. To samo niebo, a jednak inne. Oddech.

I klasyka - kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami na ten nowy początek. Z odczarowaną (wreszcie!) bezą.


Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą*
Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka
na nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 200 g truskawek (świeżych lub mrożonych - mrożone najlepiej lekko rozmrozić na durszlaki)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (sparzonej)
  • 2 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
na bezę (białka powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, wyrobić szybko, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść.

Blachę o wymiarach lub 32 x 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i dokładnie wylepić spód, oprószając dłonie mąką, bo ciasto może się kleić. Spód lekko ponakłuwać widelcem, schłodzić chwilę w lodówce.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut, na jasnozłoty kolor.

Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Nie obierać. Truskawki umyć, odszypułkować. Wszystkie składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać.

Rozpocząc ubijanie białek mikserem. Gdy lekko się spienią, dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna, zacząć powoli dodawać cukier po jednej łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Gdy powstanie gęsta, lśniąca masa, dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać  całość szpatułką.​​

Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć rabarbarowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i natychmiast obniżyć temperaturę do 140 stopni. Piec przez około godzinę, aż beza będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Wystudzić w piekarniku.


*z tego przepisu, z moimi niewielkimi zmianami

15 komentarzy:

  1. Evi,
    nowe możliwości na wiosnę to jest dobry kierunek!
    A Twoje ciasto po prostu bajkowe.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, Amber :-).
      U mnie prawdziwie #dobrazmiana ;-).

      Usuń
  2. Prawdziwy klasyk, w sam raz na dobre zmiany :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomaga zachować równowagę w całym tym szaleństwie :-). Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Pysznie musi być to ciasto.Uwielbiam rabarbar;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto!
    Idealne na nowy początek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W pierwszej kolejności zjadłabym beze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj to zdecydowanie letnie smaki :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto klasyk, w sezonie często gości na moim stole, ale ta na górze beza to mnie urzekła ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm bardzo lubię połączenie rabarbaru z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic