środa, 25 maja 2016

Tarta z rabarbarowym curdem i bezą




Ostrzegałam niektórych z Was (i samą siebie też), że z bezą może być tak jak kiedyś było z ciastem drożdżowym. Czyli że jak raz wyjdzie idealnie, to będę do niej wracać często i namiętnie. No i wróciłam. Co więcej, połączenie bezy z rababrbarem jest dla mnie po prostu doskonałe, więc powtórzenie go w jakiejkolwiek formie było koniecznością.

Zawsze fascynowała mnie lemon meringue pie, czyli tarta cytrynowa z bezą. Zwłaszcza gdy tę idealną zobaczyłam na okładce książki "Tost. Historia chłopięcego głodu" Nigela Slatera, a potem w filmie (znacie ten kadr? klik). Ale co tam cytryny, gdy mamy czas rabarbaru? Postanowiłam przygotować wariację na ten temat. I oto jest tarta z rabarbarowym curdem i bezą, na lekko migdałowym spodzie.

Tarta z rabarbarowym curdem i bezą
Składniki na ciasto:
  • 175 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1-1,5 łyżki cukru

rabarbarowy curd:
  • 225-230 g rabarbaru
  • 1-2 łyżki wody
  • 25 g cukru + 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

beza:
  • 4 białka (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Można schłodzić w lodówce przez pół godziny, można też od razu piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut (pierwsze 10 minut najlepiej z obciążeniem). Przestudzić.

Rabarbar umyć, nie obierać. Różowe części pokroić na małe kawałki (ok. 1 cm grubości), zasypać 25 g cukru, odstawić na pół godziny. Następnie wrzucić całość do garnka, dolać 1-2 łyżki wody i gotować na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Zmiksować na gładko, odstawić na chwilę do ostudzenia.

Żółtka ubić z cukrem, ustawić na małym ogniu i podgrzewać, nie przerywając mieszania trzepaczką. Gdy masa się podgrzeje, dodać mus rabarbarowy, sok z cytryny i masło, gotując do zgęstnienia. Dodać skrobię, wymieszać, zestawić z ognia.

Białka ubijać mikserem na wolnych obrotach, kiedy piana będzie sztywna, dodawać po 1 łyżce cukru, stale miksując. Na koniec dodać skrobię, zmiksować.

Na kruchy spód wyłożyć ciepły rabarbarowy curd, a na sam wierzch bezę. Piec jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Beza powinna być lekko zrumieniona i chrupiąca, a w środku puszysta.

PS. Tartę z samym kremem rabarbarowym już piekłam kiedyś, po przepis zapraszam tutaj.

4 komentarze:

  1. Już wiem, że to musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, to na pewno jest pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar i beza to bajkowy duet!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajeczna!
    Oj tak, znam ten kadr. Mmm... :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic