piątek, 17 czerwca 2016

Deser z truskawkami i kokosową bitą śmietaną




Dzisiaj coś w klimacie "Polskaaaaaaaaa, biało-czeeeerwoni!", bo piłka nadal w grze. Proponuję prosty deser, który można by przygotować nawet w przerwie meczu. A na pewno bardzo szybko wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Truskawki, kokosowa bita śmietana, krówki, ciasteczka. Bardzo smakowicie, zapewniam!


Deser z truskawkami i kokosową bitą śmietaną
Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 puszka mleka kokosowego (dobrze schłodzonego w lodówce)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek
  • 4-5 krówek
  • kilka maślanych herbatników


Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek. Kroimy na połówki lub mniejsze kawałki.

Mleko kokosowe (z puszki wyjmujemy tyłko stałą część, bez płynu) ubijamy z cukrem pudrem jak zwykłą bitą śmietanę.

Herbatniki i krówki kruszymy w możdzierzu. Wykładamy nimi dna pucharków, szklaneczek lub innych naczyń, w których planujemy podać deser.

Na ciasteczkowo-krówkowy spód wykładamy kokosową bitą śmietanę, ozdabiamy truskawkami.

Smacznego!

PS Deser może być całkowicie wegański, gdy ograniczymy się do owoców z kokosową bitą śmietaną lub zmienimy spód :-).



7 komentarzy:

  1. Truskawki w grze!
    Pysznie je skomponowałaś.
    Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się na zdrowie! I na szczęście naszym piłkarzom również :-).

      Usuń
  2. Kokosowa bita śmietana jest świetna! A w połączeniu z truskawkami to niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mleko kokosowe na bitą śmietanę, dobry patent!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto, pysznie i z truskawkami :) Nie może być lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic