poniedziałek, 6 czerwca 2016

Szarlotka czekoladowa




Szarlotka sypana była kwintesencją prostoty i jabłkowego smaku. Szarlotka marcepanowa stanowiła wspaniałe połączenie smaków wzajemnie się dopełniających. Szarlotka jaglana z pomarańczą była ciekawym, zdrowym odkryciem.

Szarlotka czekoladowa to symfonia. Arcydzieło wręcz. Wypiek idealny wręcz dla uczczenia wspólnej rocznicy.

Korzystałam z tego przepisu. Podaję w proporcjach na okrągłą formę o średnicy 23 cm (choć według mnie ciasta mogłoby być mniej), z niewielkimi zmianami. Do masy jabłkowej dałam tylko 2 łyżki cukru, a czekoladę zamieniłam na gorzką (74% kakao).


Szarlotka czekoladowa
Składniki na ciasto:

  • 7 łyżek kakao
  • 360 g mąki pszennej
  • 240 g masła (dałam zimne, znacznie lepiej zagniatać z takiego kruche ciasto)
  • 117 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • odrobina białka do smarowania


masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, ale ja dałam słodsze i znacznie zmniejszyłam ilość cukru)
  • 30 g masła
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli trzeba je rozluźnić, dodać 2 łyżki zimnej wody.

3/4 ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć spód i boki formy o średnicy 23 cm. Wstawić formę do lodówki na 30 minut. Z pozostałej części ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i również włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na większe kawałki. Jabłka wrzucić do rondla razem z masłem, cynamonem i cukrem. Dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną (ok. 15 minut). Trochę przestudzić, następnie dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.

Pozostała część ciasta rozwałkować, powycinać foremką dowolne kształty.

Ponakłuwać ciasto w formie, podpiekać ok. 10-15 min w temperaturze 180 stopni. Na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć masę jabłkową, a na wierzchu ułożyć kształty wycięte z ciasta. Posmarować je białkiem i oprószyć cukrem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Można podawać i na ciepło, i na zimno.

6 komentarzy:

  1. Szarlotka z czekoladą? To już totalna pyszna rozpusta<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to napisałaś. Gratulacje z okazji rocznicy!
    A czekoladowa szarlotka to idealny deser na taką chwilę.

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic