poniedziałek, 18 lipca 2016

Babeczki z nadzieniem wiśniowym i jaglano-migdałową kruszonką




Sezonowych owoców nigdy dość! Ruszyła taśmowa produkcja przetworów, dżemów, kompotów. Cała jestem w czerwonych kropkach, bo na tapecie obecnie wiśnie. Cudownie będzie te smakowitości wyjąć zimą! Przygotowuję zapas domowej frużeliny do wypieków - ma piękny kolor i zapach. Pierwsza partia poszła do nadzienia babeczek. Mają gęste, wiśniowe, intensywne wnętrze i chrupiącą, rumianą jaglano-migdałową kruszonkę. Spróbujcie, bo warto :-).


Babeczki z nadzieniem wiśniowym i jaglano-migdałową kruszonką
Składniki na ciasto (8 dużych babeczek):

  • 200 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/4 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie (domowa frużelina wiśniowa):

  • 450-500 g wydrylowanych wiśni
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka:

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • 3 łyżki mąki
  • 50 g miękkiego masła


Jajka zmiksować z brązowym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dolać roztopione, przestudzone masło, miksując, a następnie mleko. Dosypywać partiami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując.

Wiśnie wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż zaczną puszczać sok Dosypać cukier, wymieszać i zagotować, żeby cukier się rozpuścił. Odlać ok. 1/3 szklanki soku, wymieszać go z mąką ziemniaczaną i całość wlać do garnka z wiśniami. Zagotować, i odstawić, gdy zgęstnieje. Przestudzić.

Z podanych składników zagnieść kruszonkę.

Ciasto nakładać do foremek po 1 łyżce, następnie łyżeczkę nadzienia i dopełniać ciastem do 3/4 wysokości. Posypywać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25-30 minut, aż kruszonka się zrumieni, a patyczek włożony do ciasta wyjdzie suchy.


21 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Najbardziej obłędne jest wiśniowe nadzienie! :-)

      Usuń
  2. Wspaniałe, i z wiśnią!
    Porywam jedną na podwieczorek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta kruszonka do nas przemawia :D No i te urocze papiltoki! Mamy do nich słabość xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj papilotki podbiły moje serce. Idealne do wypieków z letnimi owocami :-)

      Usuń
  4. Wow! Ta kruszonka jest genialna! Jeszcze nie próbowałam robić kruszonki z dodatkiem płatków jaglanych. Dzięki za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz użyłam ich do szarlotki sypanej i sprawdziły się świetnie. Polecam! :-)
      http://gebawniebie.blogspot.com/2015/05/szarlotka-jaglana-sypana-z-pomarancza.html

      Usuń
  5. Wow! Robią nieziemskie wrażenie, a ta kruszonka... brzmi obłędnie! U mnie też królują wiśnie, dzisiaj dżem, a jutro upiekę jakieś ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem wiśniowy to, że tak powiem, gęba w niebie :-). Ciekawa jestem, jakie ciasto wybierzesz :-). Pozdrawiam!

      Usuń
  6. babeczki z nadzieniem wiśniowym same w sobie smakują wspaniale, ale w połączeniu z kruszonką muszą smakować bajecznie. Super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, kusisz niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam babeczki wiśniowe! Polecam również takie, gdzie go kruszonki dołączone są orzechy włoskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy i migdały są świetne do kruszonki! Pozdrawiam :-)

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic