wtorek, 20 września 2016

Ciasto dyniowo-bananowe z polewą czekoladową




Niektóre regiony Polski już obwieściły koniec lata. Ja w miniony słoneczny weekend miałam jeszcze nadzieję, że ta energia zbyt szybko się nie wyczerpie. Ale ta nadzieja zaczęła powoli wczoraj umierać.

To szczęście, że w drugiej połowie września można jeszcze wywiesić pranie na zewnątrz. Że można nadal łapać promienie słońca, choć już nie grzeją tak mocno. Że póki co nie nadeszły szarość i plucha, nastrajające wyłącznie do zagrzebania się pod kocem. Ale poranki są przeraźliwie zimne. Temperatury skaczą niemiłosiernie. Zawiewa od jeziora, co cieszy głównie żeglarzy i wakeboardzistów.

Kiedy przeczytałam, że dynia hokkaido (zwłaszcza pieczona i gotowana) wspiera układ odpornościowy i chroni przed wirusami zarówno jelita, jak i całą machinę oddechową, podniosło mnie to na duchu. To moja ulubiona odmiana dyni. Najpyszniejsza, o najpiękniejszym kolorze i idealnej konsystencji. Zatem i ciasto dyniowo-bananowe z polewą czekoladową jest idealne na tę trudną porę.


Ciasto dyniowo-bananowe z polewą czekoladową
Składniki na ciasto (blacha 26x22 cm):

  • 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni hokkaido
  • 1 dojrzały banan
  • 3 kopiaste łyżki masła orzechowego
  • 1,3 szklanki oleju
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej


polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3-4 pokruszone herbatniki


Puree z dyni zmiksować z bananem i masłem orzechowym. Miksując nadal, dodawać powoli olej, cukier i po jednym jajku. Płynną masę przelać do miski.

Do dyniowej masy dodać mąkę, sól, cynamon, sodę. Wymieszać dokładnie (można też wszystko ubić mikserem do połączenia składników).

Ciasto wlać do formy natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Ostudzone ciasto wyjąć z formy i odwrócić, będzie miało równą powierzchnię. Przyygotować polewę w kąpieli wodnej, ciepłą smarować ciasto. Posypać z wierzchu pokruszonymi herbatnikami.

Ciasto odstawić w chłodniejsze miejsce, by polewa zastygła.

19 komentarzy:

  1. Też mam podobne przemyślenia na temat pożegnania najpiękniejszej pory roku, ale nic na to nie poradzimy. Jedynie można pójść w ślad za Tobą i upiec sobie takie pyszne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubek ciepłej herbaty lub kawy z kardamonem też nie zaszkodzi. Pozdrawiam ciepło! :-)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda na bardzo wilgotne, takie lubię najbardziej;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie jest. Też lubię! :-)

      Usuń
  3. Kolejny sposób na dynię - dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie fajne połączenie! Uwielbiam i jedno i drugie, a nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby pożenić banana z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że komponują się doskonale! Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  5. Połączenie dyni i banana musi być obłędne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja porywam ten kawałek :) Prezentuje się pysznie, poza tym mam bzika na punkcie dyni, więc nie mogłabym odpuścić takiego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowało? :-) Twój bzik jest dla mnie całkowicie zrozumiały!

      Usuń
  7. coraz więcej dyniowych przepisów.... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki czas! Uwielbiam sezon dyniowy :-)

      Usuń
  8. Przecudne!
    Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
    Mniammmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, Amber. Smacznego! :-)

      Usuń
  9. Rewelacyjne ciasto :) mniaam bardzo dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Ma cudowny kolor :) Jestem pewna, że smakowało bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic