poniedziałek, 31 października 2016

Tarta z musem dyniowym i bezą




Wszystko jest rzeczą punktu widzenia i interpretacji. Weźmy taką dynię. Królowa jesieni i królowa Halloween. Jednym kojarzy się z nietoperzami, wiedźmami, lampionami i upiornym wyciem, innym z cudownie pomarańczowym, pysznym i zdrowym miąższem znajdującym wiele zastosowań w kuchni.

I kiedy ja piekę tartę z nadzieniem dyniowym, duży D. i mały J. wycinają dyniową paszczę. Dla każdego coś miłego. 

Ten przepis też potraktujcie jak chcecie. Jeśli tarta ma być bardziej inspiracją na Halloween, możecie uformować bezę w małe beziki-duszki albo z niej zrezygnować, tartę oblać czekoladą i namalować na niej dyniowy wzór.

Liczy się smak. I piękny pomarańczowy kolor.


Tarta z nadzieniem dyniowym i bezą
Składniki na spód (okrągła forma na tartę o średnicy 22 cm):

  • 100 g zimnego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (demerara)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu


nadzienie:

  • 1 szklanka (z górką) przecieru z pieczonej dyni, najlepiej hokkaido
  • 1/2 szklanki przecieru z pieczonych jabłek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej


beza:

  • 3 białka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na spód tarty. Wylepić nim formę, lekko ponakłuwać, wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Upieczoną w piekarniku dynię i jabłka zmiksować. Wziąć 1 szklankę przecieru z dyni i pół szklanki przecieru z jabłek. Wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier i przyprawy. Zmiksować na gładki mus. Na końcu wmieszać skrobię.

Spód podpiec przez ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Na ciepłe ciasto wyłożyć mus dyniowy. Białka ubić z solą, gdy już będą sztywne, dosypywać partiami cukier. Na koniec ubijania dodać skrobię. Bezę wyłożyć na dyniowe nadzienie.

Całość piec ok. 20 minut w temperaturze 180-190 stopni. Wystudzić, odstawić w nieco chłodniejsze miejsce, aby nadzienie stężało i dało się łatwo kroić.



20 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi się dynia kojarzy i z jednym, i z drugim. Pełna uniwersalność ;)
    Ciacho z pewnością było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia jest królową po prostu :-). Tartę polecam serdecznie!

      Usuń
  3. Śliczna Ci wyszła i dyniowa, w sam raz na tę porę roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda, aż ma się ochotę sięgnąc i zjeść. :-)
    Zapraszam do siebie :-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. im prościej podana tym chyba dla niej lepiej :) piękna rosa na bezie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis :) Uwielbiam tartę z dynią, ale robię ją zupełnie inaczej. Muszę wypróbować twój przepisu, bo podoba mi się ten dodatek pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem Twojego przepisu! Pozdrawiam serdecznie :-).

      Usuń
  7. Cudowna!
    do tego z rosą...
    Podziwiam i smakuję wirtualnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak smakuje, Amber? Pozdrawiam Cię cieplutko :-).

      Usuń
  8. Ojaaaa jakie pyszności, wygląda jak serniczek z toffi ;)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic