niedziela, 20 listopada 2016

Czekoladowe ciasto gryczane




O właściwościach zdrowotnych kasz nie muszę Was przekonywać. Wielu robiło to przede mną, w dużo lepszy i bardziej kompleksowy sposób. Dla mnie najbardziej interesujące jest wykorzystanie kaszy w deserach i słodkich wypiekach, co nie tylko nadaje im oryginalny smak, ale i wzbogaca je w wartości odżywcze.

A jak smakuje kasza gryczana w połączeniu z czekoladą, orzechami lub słonecznikiem, rodzynkami czy żurawiną? Ciekawość sprawiła, że nie mogłam przejść obojętnie obok czekoladowego ciasta gryczanego. Jeśli lubicie charakterystyczny posmak palonej kaszy gryczanej, koniecznie je upieczcie!


Czekoladowe ciasto gryczane*
Składniki (na keksówkę):

  • 180 g ugotowanej do miękkości i ostudzonej kaszy gryczanej
  • 5 jajek
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła (oraz odrobina do wysmarowania blaszki)
  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g rodzynek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g prażonych, solonych ziaren słonecznika


polewa i dekoracja:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 6 łyżek mleka
  • garść prażonych, solonych ziaren słonecznika

Ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem, można wysypać ją mąką lub okruchami biszkoptów.

W garnku rozpuścić masło, dodać do niego kawałki czekolady i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi.

Jajka ubić z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą masę. Powoli dodawać masę czekoladową i zmieloną kaszę, nadal miksując. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dorzucić rodzynki i słonecznik, jeszcze raz wymieszać dokładnie.

Masę wlać do foremki. Ciasto piec przez ok. 40 minut w temperaturze 190-200 stopni lub 180 z termoobiegiem.

Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą pokryć wystudzone ciasto, posypać słonecznikiem.


*wg przepisu z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego z moimi modyfikacjami

18 komentarzy:

  1. Jestem bardzo ciekawa smaku tego ciasta. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nie można się oderwać :-).

      Usuń
  2. Uwielbiam kaszę gryczaną. Ciekawy pomysł :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej konfiguracji tym bardziej się ją uwielbia :-)

      Usuń
  3. Świetne, teraz już nikt nie ma wymówki, że niby kaszy gryczanej nie lubi :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bardzo ten charakterystyczny smak lubię, więc mnie skusiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Smacznego :-)

      Usuń
  5. A napisz proszę czy czuć smak kaszy w cieście, tak jak np w chlebie gryczanym, czy jest to raczej orzechowa nuta. W zasadzie nigdy nie próbowałam połączenia kaszy gryczanej z słodkimi dodatkami - ciekawe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak nie jest dominujący. Raczej nuta, bardzo przyjemna :-)

      Usuń
  6. Takiego ciasta z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam, ale wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i serdecznie polecam!

      Usuń
  7. a kasza gryczana ma być palona czy nie palona? chętnie bym przetestowałą przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Palona ma bardziej charakterystyczny smak :-)

      Usuń
  8. wygląda pysznie! Musze spróbować i ja :))

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic