sobota, 17 grudnia 2016

Ciasto czekoladowe bez glutenu, cukru, jajek i mleka. Świątecznie!




Czy święta mogą być bezglutenowe, antyalergiczne albo wegańskie (skoro Wigilia jest wegetariańska z zasady?). Oczywiście, że mogą! I te ograniczenia wcale nie ujmują świątecznym daniom smaku. Wręcz przeciwnie - poprzez ciekawe modyfikacje można uzyskać doskonałe efekty. I w wielu przypadkach już nie chcieć wracać do innych wersji.

Alicja Rokicka w swojej książce "Wegan nerd. Moja roślinna kuchnia" zamieściła cały rozdział pod tytułem "Święta z rodziną". Jak sama pisze, polska tradycja kulinarna związana z Bożym Narodzeniem jest bardzo bogata. Zatem zapewne starczy w niej miejsca na wegańskie dania. Autorka kreuje swoje wersje potraw pod hasłem "czas na nowe tradycje".

Cieszę się, że doczekałam się wydania tej książki, bo blog Wegan Nerd bardzo lubię. Nie tylko przepisy, ale także zdjęcia i ilustracje do książki są autorstwa Alicji Rokickiej. To sprawia, że książka zyskuje osobisty charakter i styl. Wszystkie elementy tworzą pewnego rodzaju opowieść. Takich książek kulinarnych ostatnio poszukuję, jest ich na rynku coraz więcej - i mimo że być może "Wegan nerd" wpisuje się w pewien trend, nie traci na oryginalności.

Część świąteczna książki z racji pory roku najbardziej przypadła mi do gustu, ale są w niej spore rozdziały poświęcone śniadaniom, zupom, sałatkom, głównym daniom, napojom, wypiekom czy deserom. Przeplatają się z częściami tworzącymi historię autorki, jej gotowania i weganizmu (od "babki z ziemi z mchem", poprzez odstraszającą przedszkolną zupę z wiaderka, pieczenie z ukochaną babcią ciasta drożdżowego, pierwsze wegetariańskie i wegańskie próby - dzięki którym Alicja zaczęła gotować naprawdę - po bloga i całościowy "zielony styl" życia). Są też pomysły na grille i pikniki z przyjaciółmi.

Przepis na ciasto, który wybrałam, nie znalazł się w części świątecznej. Ale bez problemu można nadać mu świątecznego charakteru i wyglądu - jest po prostu pyszne. Wprowadziłam drobne zmiany - skórkę pomarańczową wmieszałam do ciasta, dzięki czemu zyskało wspaniały aromat i nutę smakową idealnie komponującą się z intensywną czekoladowością. Upieczcie to ciasto, nawet na świąteczny stół. Polecam serdecznie!


Ciasto czekoladowe bez glutenu, cukru, jajek i mleka (wegańskie, dla alergików)*
Składniki:
  • 2 średnie bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki jaglanej (można ją uzyskać ze zmielonej kaszy jaglanej)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju (dałam orzechowy)
polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka mleka roślinnego


Mleko roślinne wymieszać z 1 łyżką soku z pomarańczy. 

Banany obrać, zblendować na gładką masę. Dodać mąkę jaglaną, wymieszać. Powoli dolewać mleko z sokiem, mieszając do połączenia składników - masa powinna być dość rzadka. Dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia, wmieszać skórkę z pomarańczy.

2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, roztopioną czekoladę wymieszać z pozostałą masą. Dodać olej, wymieszać.

Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem (średnica 16-21 cm) lub do formy silikonowej. Piec w temperaturze 175-180 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić.

Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem i sokiem z pomarańczy, polewą pokryć ciasto. Odstawić do stężenia.

*przepis z książki podaję ze swoimi drobnymi zmianami



19 komentarzy:

  1. Prezentuje się bardzo apetycznie! Jeśli smakuje tak samo jak wygląda to poproszę kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jeszcze lepiej, choć wygląda niepozornie. Częstuj się :-).

      Usuń
  2. jaglane, więc na pewno pyszne, ale dodatkowo ten kształt, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie przepisy! Na pewno spróbuję bo brzmi super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  5. Piękne ciasto!
    Chętnie bym spróbowała..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chętnie bym Cię poczęstowała :-).
      Pięknego, radosnego i smakowitego świętowania, kochana!

      Usuń
  6. Kocham wszystko co czekoladowe, więc zapowiada się super :) Upiekę na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam i serdecznie pozdrawiam! :-)

      Usuń
  7. Czekoladowe biorę w ciemno :) A jak pięknie wygląda - taka choinka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladożercy łączcie się! :-)

      Usuń
  8. Ciasto na pewno jest bardzo smaczne bo już wygląda super :D
    Zdrowych i wesołych Świąt :**

    OdpowiedzUsuń
  9. W kształcie choinki prezentuje się bardzo świątecznie :) A i czekolada z pomarańczą to czysto świąteczny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piąteczka za te same skojarzenia smakowe :-).

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic