sobota, 31 grudnia 2016

Sernik pomarańczowy na pierniczkach




Wczoraj na Facebooku obiecałam tym, którzy nadal szukają inspiracji na sylwestrowo-noworoczne wypieki, ciasto last minute. Spokojnie zdążycie z upieczeniem go. Minimum pracy, maksimum smaku i przyjemny efekt. Smakowite wejście w Nowy Rok. To co - miksery w dłoń!


Sernik pomarańczowy na pierniczkach
Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (może też być budyń waniliowy w proszku)
  • 60 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem soli morskiej)
  • 200 g pierniczków (mogą być świąteczne własnego wypieku lub sklepowe - lukrowane, czekoladowe, jakie lubicie)


Masło rozpuścić, przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę i, nadal ubijając, dodać przestudzone masło, a następnie partiami ser twarogowy. Dodać skórkę z pomarańczy, skrobię i posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać.

Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, pianę delikatnie wmieszać do masy twarogowej.

Dno tortownicy wyłożyć pergaminem. Ułożyć pierniczki (można pergamin posmarować lekko masłem, by pierniczki trochę się przykleiły i nie przesuwały).

Na pierniczki wylać masę twarogową, wyrównać.

Sernik piec w temperaturze 170-180 stopni przez godzinę, następnie studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Ostudzony sernik można ozdobić dowolną polewą. Ja swój pokryłam gęstym lukrem z soku z pomarańczy i cukry pudru. Można też użyć białej lub gorzkiej czekolady.


Szczęśliwego Nowego Roku 2017, kochani!

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię serniki. To moja słabość. Twój sernik prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, Krysiu. Ja też uwielbiam serniki :-).

      Usuń
  2. O mniam, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic