sobota, 11 lutego 2017

Fasolowe brownies z żurawiną (bezglutenowe)




Kiedy można coś zmienić w życiu tak, by patrzeć nań radośniej - jest dobrze.
Gdy można przemodelować styl życia i nawyki tak, by czuć się lepiej i wyglądać lepiej - jest dobrze.
Gdy można wrócić tam, gdzie się przez chwilę nie bywało - jest dobrze.

Gdy można nie dodawać cukru do ciasta, a mimo to rozkoszować się jego czekoladowością - jest idealnie!

Fasolowe brownies z żurawiną
Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju (rzepakowego, orzechowego, ryżowego)
  • 2 i 1/2 łyżki miodu (można w ogóle pominąć)
  • 3/4 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 garść suszonej żurawiny


Odsączoną, opłukaną i osuszoną fasolę wsypać do miski. Dodać banana pokrojonego na kawałki i 2 jajka. Zblendować na gładko. Dodać miód (jeśli używamy)i olej, zblendować raz jeszcze.

Dosypać proszek do pieczenia i kakao, wymieszać dokładnie. Na końcu wmieszać żurawinę.

Przelać do małej keksówki natłuszczonej olejem. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni.

Przestudzić. Najlepsze prosto z lodówki!


10 komentarzy:

  1. Takiemu ciastu nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A już na pewno kolejnej jego porcji :-).

      Usuń
  2. Wygląda cudnie! Czy bez jajek też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis, a czym jajko zastąpić? mam takich gości, co na jajko mają uczulenie ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już same banany bez jajek wystarczą. Ale weganie polecają siemię lniane i nasiona chia jako "spoiwo" :-).

      Usuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Ostatnio pierwszy raz jadłam fasolowe ciasto i jest naprawdę dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. A jeśli lubisz fasolowe, to upiecz też koniecznie buraczane! :-)

      Usuń
  5. Ciasto bez cukru? No proszę! Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic