niedziela, 26 marca 2017

Budyń jaglany bananowo-daktylowy




Czy wiosna musi być "fit"? Nie wiem, czy musi. Ale na pewno warto odżywiać się tak, żeby przynosiło nam to korzyść i energię, a także uczyć takich nawyków dzieci od najmłodszych lat. Nie tylko na wiosnę!

Tak, wielu z nas trudno żyć bez słodyczy (sama jestem najlepszym przykładem). Ale okazuje się, że są znacznie lepsze rozwiązania niż sklepowy batonik. Dowodzę tego również i ja na blogu, choćby piekąc domowe ciasta, już same w sobie lepsze od napakowanych konserwantami i nadmiarowym cukrem gotowych słodkości.

Ale, ale! Może być jeszcze lepiej, zdrowiej, a przy tym równie smacznie i kreatywnie! Przeczytajcie niezwykle ciekawą i wielce smakowitą książkę "Słodkie sekrety czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem" Weroniki Madejskiej,  a sami się przekonacie! Obejrzyjcie te niesamowicie apetyczne zdjęcia. Książkę też niebawem pokażę :-). A tymczasem polecam deser, do zrobienia którego zainspirowała mnie autorka. Zapewniam Was, że maluchy się w nim zakochają, a i dorośli nie pogardzą słuszną porcją. Jest słodki i kremowy, a nie zawiera grama cukru. Może być równie dobrze pomysłem na słodkie, energetyzujące śniadanie. Polecam!

Budyń jaglany bananowo-daktylowy
Składniki (na 2 małe porcje dla dzieciaków):

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 433 g mleka roślinnego lub zwykłego (u mnie mieszanka zwykłego z gęstym kokosowym)
  • 1,5 dojrzałego banana
  • 3-4 daktyle
  • 1 łyżka stałego oleju kokosowego


Kaszę opłukać na sitku pod gorącą wodą, wrzucić do garnka. Zalać mlekiem, dodać daktyle i gotować kaszę do miękkości (ok. 15 minut). 

W międzyczasie banany pokrojone w plasterki lekko skarmelizować na oleju kokosowym i pod koniec gotowania wrzucić do kaszy.

Całość lekko przestudzić i zblendować na gładką masę. Podawać z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, orzechami czy pokruszonymi ciasteczkami.


10 komentarzy:

  1. Wspaniały!
    Idealny na śniadanie albo deser.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest właśnie. I do tego superszybki :-).
      Uściski!

      Usuń
  2. Prosto a smacznie i zdrowo :) Taki krem można jeść solo, do naleśników/gofrów czy podmrozić na lody ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mi miło, że odwiedziły mnie specjalistki w tej dziedzinie! :-)

      Usuń
  3. Bardzo lubię kaszę jaglaną. Fajnie, że można ją wykorzystać również do deserów. Taki budyń chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się. I koniecznie zrób swój, z ulubionymi dodatkami :-). Pozdrawiam Cię serdecznie!

      Usuń
  4. Zapowiada się super! Koniecznie przetestuję. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji wysmakowanych śniadanek. Kasia z www.wysmakowane.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Porcja takiego budyniu od rana doda energii na cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt! Zwłaszcza, że nadal bardzo brakuje nam słońca!

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic