sobota, 15 kwietnia 2017

Babka kokosowo-cytrynowa. Wesołych świąt!



Jakoś tegoroczna Wielkanoc zapowiada się szaro. Prawdziwej wiosny nadal nie widać. Buro, ponuro, mokro, zimno. Pozostaje nam wyhodowanie wiosny w sercu i w głowie, na przekór aurze. Ale o to też chodzi w tych świętach - by się odrodzić. Zazielenić znów. Odżyć.

A propos zieloności to w przygotowywaniu wypieków świątecznych Pan Sosna okazał się niezwykle inspirujący :-). Zakochałam się w tym przepisie, ale pomyślałam, że trochę zmodyfikuję dodatki. Uznałam, że połączenie słodkiego, aksamitnego mleka kokosowego z kwaskową cytryną może być ciekawe. Nie pomyliłam się. Serdecznie Wam polecam!

Z przepisu Sosny biorę składniki i proporcje, dokładając swoje modyfikacje. Polewa moja. Wesołych świąt, kochani! Wiosny! :-)

Babka kokosowo-cytrynowa
Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, wbijać po jednym jajku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mleko kokosowe, skórkę otartą z cytryny i sok. Wymieszać raz jeszcze.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy z kominem o pojemności 2,5 l. Ciasto piec 60-70 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną wyjąć.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem kokosowym w kąpieli wodnej. Ozdobić babkę.


5 komentarzy:

  1. Wygląda zacnie ;) Takie babki według nas można robić cały rok a nie tylko w okresie świątecznym... jedynie podarować sobie można czekoladowe jajeczka w formie ozdoby ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladowe jajeczka do środka. Ukryte :DD

      Usuń
  2. Cudowna ta babeczka! Musiała smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic