sobota, 26 sierpnia 2017

Sernik z jeżynami




Mój urlop od bloga mocno się przedłużył. Stał się naturalną kontynuacją wakacji, które cały czas były gdzieś we mnie i są nadal. Widoki, zapachy, smaki. Widać już i czuć od co najmniej dwóch tygodni, że lato nieubłaganie się kończy. Chociaż było w tym roku kapryśne, będzie go brak.

Zrywam w ogrodzie kubek owoców późnego lata. Chcę je choć w ten sposób zatrzymać. Piekę sernik.

Sernik z jeżynami
Składniki na spód:
  • 200 g pełnoziarnistych herbatników
  • 100 g rozpuszczonego masła

składniki na masę sernikową:
  • 150 g białej czekolady
  • 30 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 3 jajka
  • ok. 700 g twarogu sernikowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 kubek jeżyn

Białą czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

Herbatniki mielimy na proszek. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkową masą wylepiamy dno tortownicy (najlepiej wyłożyć dno pergaminem), dociskamy, wstawiamy tortownicę do lodówki.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i twaróg, miksujemy. Na samym końcu dodajemy budyń w proszku, miksujemy do połączenia składników.

Masę serową wlewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch, rozkładamy równomiernie jeżyny, lekko je dociskając.

Sernik pieczemy w temperaturze 175-180 stopni przez ok. godzinę. Jeśli wierzch nie będzie ścięty, wydłużamy czas pieczenia maksymalnie o pół godziny.

5 komentarzy:

  1. Cudowny sernik!
    Kubek późnego lata chciałabym i ja zerwać i cieszyć się nim, smakować...
    Szkoda, że lato tak szybko przemija...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wczoraj przybyło do mnie późne lato za sprawą śliwek :). Pyszne!
      Chyba będę łapać lato w słoiki :-).

      Pozdrawiam Cię serdecznie.

      Usuń
  2. Sernik + jeżyny to chyba jedno z najlepszych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik uwielbiam! A z jeżynami musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic