środa, 27 września 2017

Bułeczki dyniowo-cynamonowe (wegańskie) i "Pyszności z roślin"



Wspominałam już nie raz, że uwielbiam cynamon. I zawsze znajdzie się coś, do czego można go dosypać. Oczywiście idealną formą podania cynamonu są desery i słodkie wypieki. Cynamonowe bułeczki to chyba najbardziej idealna z idealnych.

Podobno w Szwecji obchodzi się 4. października dzień kanelbullar (tradycyjnych szwedzkich bułeczek cynamonowych). I słusznie! Sama bym chętnie przejęła takie święto i je celebrowała. Nie przeszkadza mi, że zaczynam świętowanie już pod koniec września. Dodatkową okazją, by je upiec, jest to, że na rynku wydawniczym pojawiła się nareszcie książka Pawła Ochmana (Weganona) pod tytułem "Pyszności z roślin". Skarbnica wegańskich inspiracji, przede wszystkim słodkich - jako że Paweł jest czekoladożercą i wielbicielem deserów. W książce bardzo podoba mi się rozdział "Z różnych stron świata", w którym autor zamieszcza przepisy na popularne w wielu krajach słodkości w roślinnych wersjach. Są tu m. in. francuskie magdalenki, włoskie biscotti, wiedeński tort Sachera, hiszpańskie churros i szwedzkie kanelbullar właśnie. Upiekłam je z przepisu Pawła, wybierając puree dyniowe. Bułeczki mają piękny kolor, a smak nadzienia to po prostu poezja!

Zanim podam Wam przepis, książkę serdecznie polecam. Jeśli chcecie się dowiedzieć, jak używać wegańskich produktów i zamienników w kuchni, jak upiec nie tylko słodkie, ale i zdrowe ciasto, jak przygotować roślinne wypieki na święta czy nie stracić smaków dzieciństwa, będąc weganinem, to jest propozycja dla Was. Dla mnie to kolejna bardzo inspirująca skarbnica ciekawych przepisów i niesamowicie apetycznych zdjęć.

Pieczcie bułeczki dyniowo-cynamonowe, a potem parzcie kawę i wcinajcie jeszcze ciepłe! Składniki podaję oryginalne, zaznaczając w nawiasach swoje zmiany.

Bułeczki dyniowo-cynamonowe (wegańskie)
Składniki na ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + 1 łyżka (dałam pszenną pełnoziarnistą)
  • 1 szklanka puree z batatów (u mnie puree z dyni hokkaido, równie idealne)
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego + 1 łyżka
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (polecam owsiane)
  • 2 łyżeczki cynamonu

pasta:

  • 1/2 szklanki puree z batatów (u mnie dyniowe)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Puree dyniowe wymieszać z pozostałymi składnikami pasty. Odstawić.

Drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Przykryć ściereczką, odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut.

Puree z dyni wymieszać z cukrem i z cynamonem, połączyć z zaczynem i mąką. Wyrabiać ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Naczynie z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na około 2 godziny.

Tortownicę natłuścić i wyłożyć pergaminem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na blacie i, podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 cm. Na wierzchu rozsmarować pastę. Zwijać ciasto w rulon od dłuższego brzegu, kroić na kromki o grubości 3-4 cm i układać w tortownicy w niewielkich odstępach. Przykryć i odstawić jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce.

Bułeczki piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone można ozdobić lukrem.


14 komentarzy:

  1. wspaniałe aż mi tu przez monitor zapachniało cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszędobylski cynamon! Ale za to jaki przyjemny zapach :)

      Usuń
  2. Wspaniałe "ślimaki" :) Zwłaszcza ten kolor mnie zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne bułeczki!
    Cynamon daje wypiekom magiczny smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też tak samo uwielbiamy cynamon i wczoraj zrobiłyśmy sobie ekstremalnie cynamonowy sernik dyniowy xD Bułeczki wyglądają przeuroczo a jak musza smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wooow musiał być pyszny. Dynia i cynamon bardzo się lubią <3

      Usuń
  5. Robiłam kiedyś takie bułeczki ale wegańskiej wersji jeszcze nie próbowałam :) Muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkie zakręcone bułeczki. Te wyglądają cudnie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy przepis, chętnie bym zjadła taką bułeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic