czwartek, 14 września 2017

Wegańskie ciasteczka owsiane


Te ciasteczka są wegańskie i fit - co tam wolicie. Bez cukru i dodatkowych słodzideł - po pierwsze. Po drugie - opierają się głównie na owocach, zbożach i nasionach, dodają energii, są słodkie, nie wzbudzając wyrzutów sumienia ani podejrzeń co do składu. Po trzecie - nie zawierają mleka, masła i jajek. I po czwarte - od pierwszej myśli, by upiec coś pysznego, do wykonania mija bardzo krótka chwila. I można dodać orzechy, ulubione owoce - możliwości kombinacji są dość szerokie.

Spróbujecie? Polecam ja (dbając o dietę) i mały J. (uwielbiający wszystko, co słodkie).

Wegańskie (i fit!) ciasteczka owsiane
Składniki:

  • 150 g płatków owsianych lub orkiszowych
  • 2 dojrzałe banany
  • 12 daktyli
  • 50 g pestek słonecznika (lub dyni)
  • garść suszonej żurawiny (lub rodzynek)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta różowej soli himalajskiej
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (można pominąć)

Banany zmiksować z daktylami. Wymieszać z resztą składników.

Formować okrągłe ciasteczka, kłaść na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 14 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Takie owsiane cudeńka to ja uwielbiam :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Nie muszę chyba zachęcać do upieczenia i schrupania :-).

      Usuń
  2. kalorie mi nie przeszkadzają ale jak ich jest mniej to też dobrze:) apetyczne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja sobie takie jutro po pracy upiekę, bo ostatnio słono było :) no więc jutro na vega obiad mamy zupę z papryki, placki ziemniaczane z sosem z prawdziwków i potem ciasteczka :) już sie rozpływam :D

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic