piątek, 1 grudnia 2017

Migdałowe misie (ciasteczka maślane)



W zeszłym tygodniu obchodziliśmy Dzień Pluszowego Misia. Jak co roku mały J. zaciągnął swojego miśka do przedszkola, były tańce, zabawy, misiowe zdjęcia. A w domu uczciliśmy ten dzień na słodko - misiowymi ciasteczkami migdałowymi. Część misiów trzymała w łapkach orzeszki i migdały. Zabawa przy wałkowaniu i wykrawaniu była świetna - takie proste przepisy polecam szczególnie do zabawy z dziećmi.
Oczywiście chrupanie wygrywa!

Migdałowe misie (ciasteczka maślane)
Składniki:
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • ok. 140 g masła (może być trochę więcej lub mniej - zależy np. od wielkości żółtek)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: orzechy/migdały do ozdobienia

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy w lodówce (jeśli chcemy przyspieszyć proces, możemy włożyć ciasto do zamrażarki).

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie, podsypując delikatnie mąką. Foremką wykrawamy kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, można je dodatkowo ozdobić orzechami lub migdałami.

Pieczemy do zezłocenia, ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni.

PS A dziś mamy 1 grudnia. Jeśli robicie własnoręcznie adwentowe kalendarze, takie ciasteczka też mogą się nadać!

1 komentarz:

  1. Urocze!
    Do tego migdałowe i maślane...rozkoszne!

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic