sobota, 30 grudnia 2017

Sernik czekoladowy z karmelizowanymi pomarańczami


Kończy się kolejny rok. Ten czas między świętami a nadejściem Nowego Roku mija ekspresowo, choć jednocześnie leniwie. Jeśli mamy wejść w nowy rok z czymś, czego nie powinno nam zabraknąć, w naszym przypadku to musi być czekolada. Mały J. przejął po mnie miłość do niej. I jeśli zapytać go, jakie ciasto upiec, jaki deser zrobić, odpowiedź jest jedna: czekoladowe.
Jeszcze będzie czas na snucie refleksji. Dobrego roku 2018 Wam wszystkim!

Sernik czekoladowy z karmelizowanymi pomarańczami
Składniki na spód:
  • 210-215 g herbatników kakaowych
  • 50 g masła
  • 40 g masła orzechowego
masa serowa:
  • 1 kg twarogu śmietankowego (z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
czekoladowy ganache:
  • 120 g śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
karmelizowane pomarańcze:
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru

Tortownicę o średnicy 22-23 cm wysmarować masłem, spód wyłożyć pergaminem.

Masło i masło orzechowe roztopić, lekko przestudzić. Herbatniki rozkruszyć lub zmielić na proszek. Połączyć je z masłem (całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku), wyłożyć spód tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.

Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem pudrem, dodać twaróg, nadal miksując, wlać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować jeszcze raz na gładko. Masę sernikową wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.

Masę wylać na schłodzony spód. Sernik piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę i 15 minut do 1,5 godziny. Ostudzić, następnie wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić na cienkie plastry. Masło skarmelizować z cukrem, włożyć plasterki pomarańczy i podsmażać krótko z obu stron. Przełożyć na deskę lub talerz, aby ostygły i nieco obeschły.

Śmietankę mocno podgrzać. Wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę, zostawić na chwilę, następnie dokładnie wymieszać. Ganache przestudzić, powinien być letni.

Schłodzony sernik pokryć czekoladowym ganache, przyozdobić karmelizowanymi pomarańczami.

8 komentarzy:

  1. Tak! czekolada daje dużo dobrej energii.
    Cudowny sernik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tej energii się trzymajmy w nowym roku.
      Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne ciacho!!! Chyba będę musiała podjąć się upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się pochwalisz efektem :)

      Usuń
  3. Sernik i to czekoladowy! Nie może być nic lepszego :P

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic