sobota, 27 stycznia 2018

Czekoladowy jagielnik (wegański)


Taki deser to przyjemna (i zdrowsza) odmiana. Jest kremowy jak sernik, ale nie zawiera twarogu ani innych tradycyjnych nabiałowych składników (mleka, jajek). Z dodatkiem czekolady i masła orzechowego smakuje obłędnie i jest dość sycący.

Zainspirowałam się tym przepisem. Zamieniłam tabliczkę gorzkiej czekolady na czekoladowy krem (Terravita wypuściła niedawno na rynek dwa - czekoladowy i czekoladowo-orzechowy z niezłym składem, bez znanego z Nutelli oleju palmowego i z ekstraktem waniliowym zamiast waniliny, nadające się z powodzeniem o wypieków i deserów), dodałam polewę czekoladową z domowym masłem orzechowym, która smakuje jak Ferrero Rocher. I voilà!

Czekoladowy jagielnik
Składniki (na formę 20x20 cm lub tortownicę ok. 20 cm):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 100 g kremu czekoladowego
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
polewa/krem:
  • 150 g domowego masła orzechowego
  • 100 g kremu czekoladowego (lub czekoladowo-orzechowego)
  • 4-5 łyżek mleka kokosowego

Kaszę jaglaną przelać gorącą wodą, gotować w 2 i 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnyego) przez 25-30 minut (do miękkości). 

Do ugotowanej kaszy dodać krem czekoladowy, pokrojonego na kawałki banana, cukier, mleko kokosowe, kakao, sok z cytryny, cynamon. Wymieszać, zblendować na gładką masę. Przelać do foremki silikonowej (jeśli używamy metalowej, należy ją natłuścić i wyłożyć dno pergaminem).

Piec przez 45-50 minut w temperaturze 175-180 stopni. Ciasto nadal będzie niezbyt zwarte, ale tak ma być - stężeje, gdy ostygnie. Po wystudzeniu należy je schłodzić w lodówce.

Przygotować krem, blendując masło orzechowe z kremem czekoladowym i mlekiem kokosowym. Pokryć nim wierzch ciasta.

5 komentarzy:

  1. Genialny przepis, muszę koniecznie wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda CUDOWNIE!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno by nam zasmakował :D Już czujemy ten smak i kremową konsystencję :D

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic