niedziela, 18 lutego 2018

Bezowe ciasteczka orzechowe (bez glutenu)



Sto procent orzechowości i całkiem wysoki poziom słodkości. Chrupiące z wierzchu, lekko ciągnące w środku, z karmelowym akcentem smakowym. Bez dodatku jakiejkolwiek mąki, a więc i bezglutenowe. Takie są te superproste ciasteczka orzechowe, które można przygotować w 20 minut jedynie z trzech podstawowych składników. Można też wybrać dowolne dodatki - ja do swoich dołożyłam kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Zainspirował mnie banalny przepis na opakowaniu mąki arachidowej - przypomniał mi, że już kiedyś piekłam podobne lekkie makaronikowe ciasteczka z migdałów. Koniecznie spróbujcie!

Bezowe ciasteczka orzechowe (bezglutenowe)
Składniki:
  • 200 g mąki z orzechów arachidowych (lub drobno zmielonych niesolonych orzechów)
  • 2 białka z dużych jajek
  • 200 g cukru pudru (dałam cukier puder z brązowego cukru)
  • dodatkowy cukier puder do obtoczenia
  • opcjonalnie: dodatki typu żurawina, rodzynki, suszone owoce (ok. 50 g - u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa)

Białka ubić na sztywno. Do piany z białek dodawać stopniowo cukier, nadal miksując. Następnie połączyć z mąką z orzechów oraz z wybranymi dodatkami. Całość wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, by można było formować ciasteczka.

Ze schłodzonej masy formować małe kulki, obtaczać w cukrze pudrze i układać w odstępach na wyłożonej pergaminem blasze, lekko spłaszczając.

Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zezłocenia.

6 komentarzy:

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic