niedziela, 4 lutego 2018

Pączki z serka homogenizowanego pieczone


Tłusty Czwartek tuż tuż. Przymiarki do tego dnia w toku. Ten przepis nadaje się raczej na mniej tłusty czwartek - ale po kilku przepisach na pieczone pączki postanowiłam sprawdzić, czy te z serka homogenizowanego da się przygotować również w wersji pieczonej. Są niezłe - puszyste, smakowite, choć mniej rumiane niż te smażone. Na pewno różnią się smakiem i nie mają chrupkiej skórki. Ale eksperyment uważam za udany. Jeśli ktoś woli takie wersje, nie przepada za słodkościami smażonymi w głębokim tłuszczu, a mimo to chciałby zjeść coś przypominającego pączka - jest to alternatywa warta rozważenia. Małego J. trzeba było powstrzymywać, by nie wciągnął wszystkich.

Pączki z serka homogenizowanego pieczone
Składniki:
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • do oprószenia: cukier puder z cynamonem
Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Dodać serek waniliowy, jajka i cukier, zmiksować.

Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Połączyć suche i mokre składniki, dokładnie wymieszać.

Foremkę na donuty lub muffiny wysmarować olejem. Nałożyć ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.


Inne przepisy na pieczone pączki:
kakaowe oponki z solonym karmelem
waniliowe pieczone donuty
pączkowe muffiny
pączki cynamonowe z różanym lukrem
wegańskie dyniowe pączki

12 komentarzy:

  1. Wygląda zachęcająco 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna musimy zaopatrzyć się w foremkę na takie pączusie :) Z chęcią byśmy takie zjadły i nas też by było trzeba powstrzymywać :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem trzeba nabyć foremkę i zrobić podwójną porcję :D

      Usuń
  3. Pychotka, szkoda że nie mam takiej foremki:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, łatwo taką kupić. Do wyboru, do koloru - metalowe i silikonowe :)

      Usuń
  4. Cudowne!
    Uwielbiam tak obtoczone w cukrze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smakowicie :)
    Choć dla mnie pączek musi być smażony ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo - pączek to pączek :). Ale fajnie czasem wypróbować alternatywy, choćby z czystej ciekawości :).

      Usuń
  6. A można kłaść na papier do pieczenia lekko posmarować olejem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość gęste, ale chyba nie na tyle, żeby utrzymały kształt bez formy.

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic