środa, 7 lutego 2018

Proste faworki na piwie



Nie przeraża Was nocne pichcenie, zapach smażalni ani mroźne powietrze napływające zza okna? Ani trochę? I słusznie! Jutro Tłusty Czwartek, jeszcze jest czas na to, by zrobić coś domowego! Obawiacie się nakładu czasu, pracy i spektakularnej porażki? Niepotrzebnie, bo z tym przepisem to niemożliwe! W ekspresowym tempie będziecie mieć własnej produkcji faworki - chrupiące i złociste! Kiedy Paula pokazała na swoim blogu, że można zrobić faworki z trzech składników (!), nabrałam ochoty na smażenie. I Wam też polecam. Fajne, elastyczne ciasto łatwe do wałkowania i krojenia, krótki czas smażenia, minimum wysiłku. Piwo nadaje mu puszystości, chrupkości, sprawia, że faworki nie chłoną tłuszczu.

Proste faworki na piwie*
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej (plus dodatkowa do podsypania)
  • 4 duże żółtka
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
dodatkowo:
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder

W misce połączyć mąkę z żółtkami i piwem. Zagnieść ciasto, uformować kulę, przenieść je na delikatnie oprószony mąką blat i zagniatać, aż będzie elastyczne.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować cienko. Kroić na podłużne paski, ok. 10 cm, na środku każdego zrobić nacięcie. Formować faworki, przekładając przez nacięcie jeden koniec każdego paska.

Rozgrzać olej lub smalec, faworki smażyć partiami (po 5-6 sztuk) na złoty kolor. Odsączyć na ręcznikach papierowych. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

*z tego przepisu

4 komentarze:

  1. Ja dziś smażyłam na smalcu i ... nie było tak źle, jeśli chodzi o zapachy :P efekt pyszny. A faworki na piwie z przyjemnością zrobię jeszcze w weekend! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie jadłyśmy :D Ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic