sobota, 17 marca 2018

Blondies z migdałami i żurawiną



To lżejsza nieco "blondynka" od tych, które piekłam dotychczas. Nie jest przesadnie słodka, przyjemnie rozpływa się w ustach. Migdały chrupią, żurawina nadaje odrobinę kwaskowatości.

Kocham połączenie białej czekolady z sezonowymi owocami - malinami, jagodami czy wiśniami. Ale póki musimy na nie jeszcze poczekać (jak i na wiosnę - choć zdjęcia robiłam w wiosennym już prawie słońcu!), to może spróbujecie blondies z migdałami i żurawiną? Nada się też na wielkanocny stół.

Blondies z migdałami i żurawiną
Składniki:
  • 200 g białej czekolady
  • 90 g masła
  • 2 duże jajka
  • 70 g drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 130 g mąki
  • 50 g płatków migdałów (lub migdałów grubo posiekanych)
  • 50 g suszonej żurawiny

Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną na kostki czekoladę, mieszać, aż powstanie jednolita czekoladowa masa.

Jajka ubić z brązowym cukrem i cukrem z wanilią. Dodać mąkę, zmiksować, następnie wymieszać z lekko ciepłą czekoladą. Na końcu dodać żurawinę i migdały, wymieszać.

Ciasto rozprowadzić w małej blaszce o wymiarach ok. 22 x 28 cm wyłożonej pergaminem, wyrównać. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, ostudzić.


13 komentarzy:

  1. Poproszę od razu klika porcji!
    Rozkoszne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe jak smakuje bo jeszcze nigdy nie miałyśmy okazji próbować takiego ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam takiego ciasta. Ciekawy przepis 😃 dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię swoje wegańskie brownie i myślę sobie, że dzieki Twojej inspiracji zrobię sobie blondie z tego przepisu :D Dziękuję! BTW zmieniłam komputer i zablokowało mnie tam. Nie mogłam komentować na Twoim blogu. Dopiero mojego starego "trupa" włączyłam i jest git!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cieszę się, że wróciłaś tutaj :). Wegańskie brownie jest pycha, czekam na blondie :).

      Usuń
  5. Blondie to jasna wersja bwownie. Bardzo lubię. Wspaniale nadziałaś je żurawina i migdałami. Idealne ciasto na święta:)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic