niedziela, 4 marca 2018

Szybkie babeczki orzechowe z czekoladą


Sklepowe batoniki i ciastka to ostateczność, szybka alternatywa. Czasem nie da się jej uniknąć, choć czytanie składów takich słodkości może przyprawić o ból głowy. Ale nie musi tak być.
Ostatnia rozmowa z małym J.:
-Mamooo, a dasz mi coś słodkiego?
-A może coś upieczemy razem?
-Nooo ale to będzie długo!
-Niekoniecznie. Zrobimy coś, co zajmie nam mniej czasu niż moja wycieczka do sklepu.

Te babeczki to ekspresowa odpowiedź na potrzebę czegoś słodkiego, w dodatku bez białego cukru w składzie (że już o syropie glukozowo-fruktozowym nie wspomnę). Również dla tych, których pogoda zniechęca do wyjścia do sklepu albo dla tych, co spodziewają się gości za pół godziny. Nie macie mąki orkiszowej? Weźcie tylko pszenną. Nie macie orzechowej? Posiekajcie drobno, zmielcie orzechy lub pomińcie ten składnik. I tak będzie pysznie.

Szybkie babeczki orzechowe z czekoladą
Składniki (na ok. 10 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki z orzechów arachidowych (lub drobno zmielonych orzechów)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • czekolada lub małe czekoladki do nadziania (po kawałku na każdą babeczkę)


Mąkę wymieszać z mąką orzechową i proszkiem do pieczenia. Jajko rozbełtać z mlekiem, miodem i olejem.

Połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać. Nakładać ciasto do foremek na muffinki - najpierw po jednej łyżce, w środek włożyć kawałek czekolady, dopełnić ciastem do 2/3 wysokości.

Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

4 komentarze:

  1. akurat dla mnie, nie lubię się męczyć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekspresowe słodkości to jest to :D

      Usuń
  2. No i tak właśnie trzeba zachęcać dzieci do domowych słodkości a nie tych ze sklepu z toną cukru w czterech postaciach :)

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic