niedziela, 13 maja 2018

Placek na maślance z rabarbarem



W takie gorące dni jak ten najlepiej sprawdzają się - oczywiście poza lodami i owocowymi deserami - szybkie sezonowe wypieki. Doczekałam się rabarbaru, zatem stawiam Wam tutaj na stole placek na maślance z rabarbarem (ekspresowy i tym smakowitszy, że rabarbar jest na wierzchu!) i uciekam do ogrodu na słoneczko. Jak pięknie kwitną porzeczki, wiśnie, maliny i truskawki - będzie mnóstwo owocowych ciast latem!

Placek na maślance z rabarbarem
Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub mieszanki cynamonu z kardamonem)
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 40 g masła
  • ok. 400 g rabarbaru (umytego i pokrojonego na małe kawałki)
  • 1/2 szklanki cukru


Pokrojony rabarbar zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Wymieszać.

Maślankę wymieszać trzepaczką z jajkami, olejem i cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon, wymieszać dokładnie.

Okrągłą formę o średnicy ok. 22-23 wyłożyć pergaminem (nie ma takiej potrzeby, gdy używamy formy silikonowej). Na dnie rozłożyć kawałki masła, następnie rabarbar w cukrze. N wierzch wylać ciasto, wyrównać.

Piec ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, przewrócić na talerz lub paterę, ostrożnie wyjmując z formy, by rabarbar był na wierzchu. Oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Taki placek to z lodami smakuje najlepiej :D Rabarbar <3 wreszcie zaczyna się powoli sezon :D

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic