piątek, 8 czerwca 2018

Cytrynowe ciasto z truskawkami




Wracam po krótkiej przerwie. Chyba nie chciałabym spisywać dziennika ostatnich wydarzeń. Powracać do nich, rozpamiętywać, a nawet może uświadamiać sobie, że były. Bo nadal wiszą czarne chmury i przetaczają się burze.

To jest ciasto na pociechę. Comfort food. Cytrynowe z truskawkami. Powrót do prostych smaków dzieciństwa, lata zaklętego w czymś słodkim, puszystym, owocowym.

Cytryna jednocześnie podkreśla delikatną kwaskowość truskawek i podbija ich słodkość. Przepis jest banalny, bo właściwie ilości podstawowych składników są takie same. Bogactwo owoców lata daje się wykorzystać na różne sposoby.

Mały J. kursuje po trzecią dokładkę. I ja chyba dziś też sobie nie odmówię.

Cytrynowe ciasto z truskawkami
Składniki:
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka 
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • ok. 200-250 g truskawek

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić.

Masło zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie, na samym końcu dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować raz jeszcze.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masę maślaną. Całość wymieszać dokładnie, by wszystkie składniki się połączyły.

Ciasto wylać do natłuszczonej formy (może być mała tortownica lub kwadratowa forma o boku ok. 20-23 cm). Ułożyć kawałki truskawek, lekko dociskając.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-45 min (sprawdzając sprężystość i zezłocenie brzegów).

Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Kochana, zapomnij, zakop w niepamięci...
    A ciasto prawdziwie pocieszające, wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się. Ciasto wywołuje uśmiech :-).
      Dziękuję, uściski!

      Usuń
  2. Takie ciasto potrafi choć trochę pocieszyć :) Trzymaj się, po burzy zawsze wychodzi słońce :*

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic