sobota, 30 czerwca 2018

Wegańskie ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką



Nasza ulubiona forma jedzenia owoców latem to - oprócz zrywania ich z krzaczków i wrzucania prosto do buzi - ciasta owocowe. Drożdżowe, ucierane, kruche. Najczęściej prostota i klasyka. Dzisiaj wegańska odsłona drożdżowego ciasta z malinami (świetnie będą pasować też truskawki, jeżyny czy jagody). Ciasto nie zawiera jajek, mleka krowiego ani masła, więc mali alergicy również mogą go spróbować. I weganie, oczywiście. Jest równie puchate i pyszne jak jego tradycyjny odpowiednik.

Wegańskie ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Składniki:

  • 450 g mąki (u mnie biała pszenna z dodatkiem pełnoziarnistej z płaskurki)
  • 225 ml letniego mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 100 g cukru (białego lub brązowego)
  • 45 g świeżych drożdży
  • 4-5 łyżek margaryny roślinnej
  • ok. 300 g malin

na kruszonkę:

  • 4 łyżki margaryny roślinnej
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru

Margarynę rozpuścić, przestudzić.

Letnie mleko roślinne wymieszać z cukrem i rozkruszonymi drożdżami. Zostawić na 10-20 minut, żeby drożdże ruszyły.

Rozczyn wymieszać z mąką i przestudzoną rozpuszczoną margaryną. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć naczynie ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, rozciągnąć, wyrównać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny, żeby ciasto wypełniło formę.

W tym czasie przygotować kruszonkę, rozcierając palcami składniki.

Wyrośnięte ciasto posypać równomiernie malinami i kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 min, do zezłocenia. Ostudzić.

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda, samo znika :). Dziękuję!

      Usuń
  2. Takie ciasto zawsze będziemy kojarzyć z domem rodzinnym bo nasza mama najbardziej lubi je piec z różnymi owocami i dodatkami. Ostatnio np. dodała mąki koksowej i wyszedł przepyszny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo fajne - że z jednej strony mamy smaki dzieciństwa, a z drugiej szerokie pole do eksperymentów :)

      Usuń
  3. Bardzo sobie cenię wegańskie drożdżowce, bo mam wrażenie, że można ich więcej zjeść :D są chyba lżejsze w żołądku jednak, a nie mniej pyszne, jeśli dobrze zrównoważymy produkty, prawda? Ciumasy Ewa <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba się uzależniłam, dziś upiekłam kolejny, bo dojrzała czarna porzeczka w ogrodzie :). Buziaczki!

      Usuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic