niedziela, 26 sierpnia 2018

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i czekoladową bezą



Śliwki w czekoladzie. Czekośliwka. Śliwkowy sernik z czekoladą. To tylko niektóre przykłady zawierające to genialne połączenie. Śliwki z czekoladą mają moc - na przykład przywracania energii w dzień, kiedy czujemy jeszcze ciepło lata, ale deszcz płynie po szybach, wiszą ciężkie chmury i wiemy, że to już ostatnie podrygi...

A co powiecie na podwójną czekoladę i śliwki? Może być? Mocno czekoladowy spód, śliwkowy środek i lekka jak chmurka beza z czekoladą. To ostatnie to coś, czemu absolutnie nie da się oprzeć. Całość obłędna. Musicie tego spróbować!

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i czekoladową bezą
Składniki na ciasto (blacha ok. 20x30 cm):

  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 40 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 150-160 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:

  • 10-12 dużych śliwek

czekoladowa beza*:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 60 g gorzkiej czekolady


Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim dno blachy posmarowanej masłej i wyłożonej pergaminem. Wyrównać. Piec w temperaturze 190-200 stopni przez około 15 minut.

Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na połówki.

Przygotować bezę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Na końcu dodać skrobię, ubijać jeszcze chwilę. Wmieszać szpatułką czekoladę (nie mieszać dokładnie - tak, by zostały pasma czekolady).

Na upieczony spód położyć śliwki (przekrojoną stroną do dołu), na śliwki wyłożyć bezę.

Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni, włożyć ciasto. Piec przez około godzinę.


3 komentarze:

  1. Uwielbiamy śliwki i powidełka z nich a już szczególnie w połączeniu z czekoladą :D Ciasto wygląda i brzmi rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja też uwieeeelbiam :)

      Usuń
  2. Z pewnością smakuje cudownie!
    Po prostu muszę je upiec...

    OdpowiedzUsuń

Smakowało? Zostaw po sobie ślad :-).

Przyciski Listonic